Kraftigt minskade anslag till naturskydd

I budgeten på miljöområdet satsar regeringen 100 miljoner kronor nästa år på havsmiljön, koldioxidskatten höjs och kväveoxidavgiften ökar från 40 till 50 kronor per kilo kväveoxid. Klimatinvesteringsprogrammet i kommunerna får 392 miljoner kronor. Men budgeten innebär också kraftiga nedskärningar av anslaget till skydd av natur.

Åtgärderna för havsmiljön handlar om minskade utsläpp från enskilda avlopp och satsning på pilotprojekt för konstgjord syresättning i Östersjön och utfiskning av skarpsill.

Förutom klimatmiljarden på tre år är det nu sista året för klimatinvesteringsprogrammet i kommunerna.

Stor minskning av anslaget
Det mest anmärkningsvärda är alltså sänkningen av anslagen till skydd av natur. Nästa år minskar anslaget med 50 miljoner och de två följande åren med 200 miljoner om året.

Miljömålsrådet har konstaterat att riksdagens mål för skydd av skog knappast kommer att nås till 2010 med nuvarande anslag, som i år är 1,9 miljarder.

– Vi måste tvinga fram en prövning av nya vägar för att nå det mål som är så viktigt, men där den förra majoriteten lämnade efter sig en situation som var helt ohållbar och där vi under inga förhållanden kan nå målet i tid, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Är inte det ett bakvänt resonemang att i och med att vi inte når målet så minskar vi anslagen?

– Om det bara vore brist på pengar, men det är inte det som är huvudproblemet, utan det är också att de vägar som har valts inte är sådana att man kan nå målet i tid.

Detaljerna oklara
Det är ännu oklart vilka alternativa skyddsvarianter, som regeringen tänker sig. Målet blir ännu svårare att nå med tanke på den utredning, som Skogsstyrelsen nu snart presenterar.

Där väntas man föreslå att ytterligare 350 000 hektar skogsmark behöver skyddas för att miljömålen ska uppnås.

– Det är naturligtvis inte det som är frågan när det visar sig att inte ens det som redan har pekats ut som skyddsvärt och som jag tycker är mycket viktigt kan nås därför att man har lämnat efter sig åtgärder och en inriktning som är helt otillräcklig för att nå det målet, säegr miljöministern.

Men hur ska du få naturvården att förstå att vi gör ett bättre skydd genom att sänka anslagen?

– Jag tror att naturvården förstår att situationen redan har varit ohållbar, inte bara på grund av brist på pengar, utan också brist på tillräckligt breda och snabba insatser för att lösa problemen. Nu tvingar vi fram en prövning av nya vägar och det kommer också att ge nya möjligheter för det här området, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista