Klicka för grafik.

Skärpta regler för sjuka och arbetslösa

På torsdagen presenterade regeringen sin budget. Reglerna skärps för sjuka och arbetslösa. Deltidsarbetslösa ska kunna få a-kassa under högst 75 dagar om de inte har barn under 18 år.

Inga Britt Näslund i Bjurholm är en av dem som berörs. Hon är deltidsarbetslös och hade hoppats få a-kassa.

– Jag har en tjänst på 25 procent på simhallen i Bjurholm, och så vickar jag upp till en halvtid. Sedan hoppas jag att jag får stämpla. Jag tycker att det är bedrövligt. Jag vet inte hur de har tänkt att vi ska klara oss, vi som behöver stämpla upp till en heltid.

Försvarar förslaget
Finansminister Anders Borg försvarar förslaget.

– Idag kan man vara deltidsarbetslös under väldigt lång tid. Om man är deltidsarbetslös en dag i veckan kan man vara borta från arbetsmarknaden i sex år. Man kan då också återkvalificera sig för nya perioder i a-kassan, och därmed kan vi få en period på kanske tio-tolv år i deltidsarbetslöshet. Då är det inte en omställningsförsäkring utan då blir det ett permanent inkomststöd. Vi ska vårda våra försäkringssystem för då kan vi behålla dem generösa.

Ska man tolka det som att ni tror att det finns ett missbruk av det här av de som är deltidsarbetslösa?

– Det har funnits en ohelig allians mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och arbetstagare på den här punkten. Inte minst kommunsektorn har organiserat arbetet så att det är alldeles för mycket deltid och för lite heltid.

Stark ekonomi
Budgeten visar en mycket stark svensk ekonomi där jobben kommer snabbt. Den innehåller en rad satsningar som presenterats under de senaste veckorna, om allt från sänkta inkomstskatter och en förändrad fastighetsskatt till nya pengar till bland annat rehabilitering och till miljön.

Nytt är alltså att deltidsarbetslösa ska kunna få a-kassa under högst 75 dagar, 450 dagar för den som har barn under 18 år. För alla som börjar en ny period med a-kassa blir det fler dagar utan någon ersättning, de här karensdagarna utökas från fem till sju.

Regeringsangrepp
Socialdemokraternas ekonomiske talesman Pär Nuder angrep regeringen.

– Man brukar säga från borgerligt håll att det ska löna sig att arbeta. Vad man egentligen syftar på är att man inte ska ha råd att vara arbetslös.

Besparingar
Besparingarna präglade också riksdagsdebatten. Vänsterpartiets Ulla Andersson och miljöpartiets Mikaela Valtersson hävdade att förslaget slår hårdast mot kvinnor.

– Ni har tyvärr inte bara en blind fläck i er politik, utan ett stort svart hål. Ni stoppar rätten till heltid, samtidigt som ni straffar dem som inte kan få heltid. Hellre arbetslös på heltid än jobba deltid är den nya logiken.

Skärpta regler
Men Mikaela Valtersson påminde också Pär Nuder om att även socialdemokraterna under sin regeringstid ville skärpa reglerna för deltidsarbetslösa, 2003 och 2004. Men det ville inte Pär Nuder kännas vid.

– Jag har aldrig någonsin hört talas om något sådant.

Drabbas
Tillbaka till Inga Britt Näslund i Bjurholm. Hon är särskilt beroende av a-kassa, eftersom hennes man inte heller kan jobba heltid.

– Han är också sjukskriven, 75 procent. Vår ekonomi är inte särskilt kul.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Inga Korsbäck, SR Västerbotten
inga.korsback@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista