Köpet av OMX är inte helt klart än.

Ny vändning i turerna kring OMX

Budstriden om Stockholmsbörsens ägare OMX, där Dubaibörsen och amerikanska Nasdaqbörsen lagt konkurrerande bud, tog en ny vändning på torsdagen. De två börserna vill gå ihop och bilda en ny jätte tillsammans med OMX. Men det är inte klart att de lyckas.

– Detta är en unik chans att skapa något nytt, säger Robert Greifeld, Nasdaqbörsens vd som besöker Stockholm för att få ihop en ny jätte inom börsvärlden under namnet Nasdaq OMX.

Amerikanska Nasdaq la sitt bud i maj. I augusti övertrumfades det av den statliga Dubaibörsen, men bakom kulisserna har de två antagonisterna förhandlat.

– Ja, samtal är samtal och man vet inte om det kommer att leda till något eller inte, säger Robert Greifeld.

Ny spekulant
Och nu går de ihop. Men just när det här presenterades dyker en ny spekulant upp.

Det är den statliga investmentbanken Qatar Holding, som enligt uppgifter i medierna försöker köpa stora poster i OMX. Spekulationerna handlar om i fall det ska komma ännu ett bud.

Detta har tagit Nasdaq, Dubaibörsen och OMX och dess ordförande Urban Bäckström på sängen.

– Det är väl alltid intressant med sådana som vill investera i det bolag som man jobbar i. men det är alldeles för tidigt att ha någon uppfattning i den frågan. Jag har läst ett pressmeddelande i dag och det är allt jag vet om detta, säger Urban Bäckström.

Händelserik dag
Torsdagen har varit händelserik när det gäller Stockholmsbörsens ägare. Två budgivare går ihop och ett nytt bud som kan vara på gång.

Men också åklagarmyndigheten i Stockholm är intresserad av OMX, närmare bestämt vad som hände på onsdagen med aktiekursen.

Då steg de flesta aktierna efter den amerikanska centralbankens räntesäkning i tisdags.

OMX-aktien däremot sjönk. Stockholmsbörsen anser nu att det kan ha berott på att information om OMX-buden läckt ut. Därför har åklagare nu kopplats in.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista