Hassan Asad

Terrormisstänkt får stanna

Den terroristmisstänkte palestiniern Hassan Asad som skulle utvisas till Jordanien, får stanna ytterligare ett år. Regeringen har beslutat att ge honom ett tillfälligt uppehållstillstånd. Hassan Asad välkomnar beskedet efter lång väntan.

– Jag kan säga att livet var eländigt, som en mardröm. Man kan inte utvisa någon som terrorstämplad, det var en mardröm för mig och min familj, säger Hassan Asad.

Hur var det att få beskedet om tillfälligt uppehållstillstånd?

– Hela familjen skrattar och gråter, det är blandade känslor, säger Hassan Assad.

Han bor sedan tio år tillbaka med sin familj i Göteborg. Säpo betraktar honom som ett hot mot rikets säkerhet, men vad misstankarna grundar sig på har varken Hassan Asad eller hans advokat fått veta. Själv tror han att det kan bero på att han skänkt pengar till den palestinska organisationen al- aqsamartyrernas brigader. 

Förra året fick Hassan Asad nej på sin asylansökan. Även migrationsdomstolen som prövade hans fall i våras slog fast att det inte förelåg några hinder för att avvisa Hassan Asad till Jordanien. Detta trots att både Amnesty och FN i flera rapporter pekar på att tortyr är vanligt förekommande i jordanska fängelser.

Flera människorättsorganisationer och politiker, bland andra förre folkpartiledaren Bengt Westerberg, har protesterat mot avvisningsbeslutet eftersom Hassan Asad på grund av terroriststämpeln riskerar att sättas i fängelse om han återvänder till Jordanien.

Nu har alltså regeringen ändrat avvisningsbeslutet, enligt migrationsminister Tobias Billström har nya uppgifter tillkommit som gör att det inte går att utvisa Asad, men vad de nya uppgifterna består i vill migrationsministern inte berätta med hänvisning till rikets säkerhet.

Det tillfälliga uppehållstillståndet gäller bara ett år men Hassan Asad ser det som ett första steg mot att regeringen så småningom häver terroriststämpeln och ger honom ett permanent uppehållstillstånd. 

– Jag tror och jag hoppas och jag litar på rättvisan, och jag tror att efter ett år ger de mig ett permanent uppehållstillstånd, säger Hassan Asad.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista