Ungdomar stal använda sprutor

I Kungsbacka har en stöld av en burk som innehöll använda sprutor och kanyler, lett till att minst tio ungdomar måste testa sig för smittsamma sjukdomar.

Ungdomarna, mellan 13 och 15 år, misstänks ha använt de smutsiga kanylerna och sprutorna för att bland annat pierca sig.

Stölden skedde från ett behandlingsrum på Närakuten i Kungsbacka.

”Kan inte försäkra oss helt”
– En brottslig handling kan vi aldrig fullt ut garantera oss för. Eftersom det finns på rummen, av arbetsmiljöskäl för personalen på grund av risken för stick- och skärskador, så är det här ett sätt att minimera hanteringen. Obevakade ögonblick och brottsliga handlingar kan vi aldrig försäkra oss emot till 100 procent, säger Karin Gustafsson, verksamhetschef för Närakuten i Kungsbacka.

Det var i samband med ett vanligt läkarbesök som stölden av den gula plastburken skedde. Burken har till exempel speciella hål så att det inte ska gå att få ner ett finger bland de använda sprutorna och kanylerna. Plastburken är också märkt med ”smittavfall”.

Exakt när burken stals på närakuten i Kungsbacka är oklart men troligtvis någon gång under sommaren. Det uppdagades dock inte förrän på onsdagen när en mamma ringde och berättade att hennes tonåring tillsammans med några kompisar använt de smutsiga kanylerna och sprutorna för att pierca och rispa sig.

Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland säger att minst tio ungdomar i åldern 13-15 år kallas in för provtagning för hiv men också för hepatit B och C.

”Liten smittrisk”
– Själva händelsen är anmärkningsvärd och vi är skyldiga att göra en utredning enligt smittskyddslagen för dessa ungdomars säkerhet. Men den reella smittrisken när vi tar hänsyn till vad de har för patienter på den här speciella mottagningen och vad vi kanske kan förvänta oss så är nog risken rätt liten för en allvarlig sjukdom som hiv, säger Mats Erntell.

Men närakuten i Kungsbacka är inte ensam om att använda sådana här behållare för smutsiga kanyler och sprutor. Behållarna finns på hundratals, kanske tusentals, behandlingsrum inom sjukvården runt om i landet.

– Naturligtvis ska material som är stöldbegärligt rimligtvis hållas under tillsyn. Samtidigt måste det löpande arbetet i vården kunna fungera och det kräver att personalen har tillgång till speciella behållare som man då stoppar använda sprutor och kanyler i. Vi kommer att informeras om detaljer i det som har hänt och tar därefter ställning till hur vi ska se på problemet, säger Göran Mellbring, chef för socialstyrelsens tillsynsavdelning i Göteborg.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista