Fler kommuner tar emot ensamma flyktingbarn - men majoriteten säger nej

Allt fler kommuner väljer att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverket har nu avtal med ungefär 50 kommuner av landets kommuner.

Christina Malmgren arbetar med att placera de ensamma barnen i kommunerna. Hon tror att situationen kommer att bli bättre under hösten.

– Nu börjar det röra på sig i kommunerna, vi får ett antal avtal med kommuner, som nu tänker börja ta emot, säger hon.

200 platser
Under hösten får migrationsverket ytterligare drygt 200 platser för ensamkommande flyktingbarn.

Det betyder att många av de 280 barn som idag väntar i ankomstkommunerna Malmö, Sigtuna, Mölndal eller Solna kan få en mer permanent placering i väntan på besked om uppehållstillstånd.

– De har hela tiden haft information från boende och personal att ”här ska du inte stanna, du kommer att flytta”. Och nu har det gått kanske ett halvår. Det måste ha påverkat ungdomarna ganska tydligt tycker jag, säger, Christina Malmgren.

Migrationsverket kritiskt
Men även om det nu är fler kommuner som väljer att ta emot ensamkommande flyktingbarn säger majoriteten av kommunerna fortsatt nej. Migrationsverket kommer i protest att offentliggöra de kommuner som man anser inte tar ett solidariskt ansvar på verkets hemsida. Dan Eliasson är migrationsverkets generaldirektör.

– Är det rimligt att vi dagens samhälle med den goda ekonomi som vi har, att det finns kommuner som inte vill axla ett ansvar det är punkt ett. Punkt två är att för att vi ska få det svenska systemet för flyktingmottagande att fungera så måste alla kommuner bidra, säger han.

En av de kommuner som inte tar emot ensamkommande flyktingbarn och som kommer att hängas ut på migrationsverkets hemsida är Bromölla, Hans Forsberg är socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige.

– Det är som jag har sagt tidigare att man måste ta ett ansvar för dem man tar hit och kunna hantera hela ledet för barnets bästa, säger han.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista