Banverket fick mer men inte tillräckligt

330 miljoner kronor extra blir det till drift och underhåll av järnvägarna i regeringens budget. Banverket är nöjt med de extra pengarna, men de löser inte alla problem.

– Det är en bättre nivå än vad vi begärde i vårt budgetunderlag i mars, men ändå klarar vi inte att återställa de eftersläpningar vi har. Det gäller framför allt lågtrafikerade nät där vi snart måste ta ställning till hur vi ska göra, säger planeringsdirektör Katarina Norén.

De extra pengarna läggs i första hand på underhåll av hårt trafikerade järnvägssträckor och det handlar framförallt om storstadsområdena. Banverket hoppas att det ökade underhållet ska leda till en bättre punktlighet för tågtrafiken.

Lågtrafikerade sträckor
De lågtrafikerade sträckorna ska ses över och Banverket vill se om det finns ett tillräckligt stort behov för att det ska vara värt att rusta upp och fortsätta underhålla vissa lågtrafikerade sträckor.

Men det är inte bara på underhållssidan det finns behov av extra pengar. Sedan 2004 har det skett en prisökning på 17 procent inom anläggningsbranschen.

Under samma tid har regeringen skjutit till en procent i ökade vilket lett till att kalkylerna för de utbyggnadsprojekt som planerats mellan 2004 och 2015 inte längre håller.

Nya direktiv nästa år
I mars nästa år kommer regeringen med nya direktiv för en planering som ska gälla för 2010-2019. Men i den nuvarande ekonomiska situationen finns det inte utrymme för alla projekt, säger Katarina Norén.

– Vi håller på att analysera exakt vad det kommer att innebära. Det innebär med stor sannolikhet att vi får förskjuta ett antal projekt och eventuellt stoppa upphandlingar, säger hon.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista