En prisdämpande effekt kan komma framförallt på dyrare objekt, säger en expert Ekot talat med.

Bopriserna kan dämpas av skattereglerna

Den starka utvecklingen av bostadspriserna kan dämpas av de nya skattereglerna som regeringen presenterade på onsdagen. Experter som Ekot talat med tror framför allt att det är de ändrade uppskovsreglerna som kan påverka priserna.

Tidigare var det fritt fram att investera vinsten från en lyckad bostadsaffär direkt i sitt nya hus eller sin nya lägenhet och skjuta skatten på framtiden.

Det kommer man även fortsättningsvis att kunna göra, även om uppskovsbeloppet begränsas till 1,6 miljoner kronor och vinstskatten höjs från 20 till 22 procent vid årsskiftet.

Ränta på uppskjutet belopp
Skillnaden är att man nu får betala för det, 0,5 procent i ränta för hela det uppskjutna beloppet, vilket motsvarar 8 000 kronor om året för maxbeloppet 1,6 miljoner.

En av de som tror att det kan få effekter på bostadspriserna är Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm.

– Det får en prisdämpande effekt. Det blir väldigt synligt och impopulärt.

Får betala ränta på uppskovet
Konkret innebär det att skillnaden mellan att skatta för vinsten och ta ett större banklån jämfört med att skjuta vinstskatten på framtiden inte blir speciellt stor. De som inte skattar för vinsten får löpande betala ränta på uppskovet.

Andra fastighetsekonomer Ekot har talat med är mer försiktiga i sin bedömning men Stellan Lundström får den här gången även medhåll från mäklarna.

– Det får en viss prisdämpande effekt, säger Peter Pytsup, vd på Svensk fastighetsförmedling.

Tror på fortsatt men svagare uppgång
Också Fastighetsbyråns vd Per Johnler tror på en prisdämpning till följd av de nya reglerna, även om båda tror att uppgången kommer att fortsätta men vara svagare.

– Den tiden är definitivt förbi när vi såg ökningar på 10-20 procent. Nu blir det mer normala ökningar, mellan 5-10 procent i en högkonjunktur, säger Peter Pytsup.

När kommer då den här förändringen? Stellan Lundström på KTH tror på en snabb effekt.

”Priserna dämpas på dyrare objekt”
– Den kommer redan nu när folk vet att det är en förslag under genomförande.

Men hur stor effekten blir vill han inte sia om.

– Svårt att säga eftersom så mycket annat händer samtidigt med konjunktur och ränta. Det här får en prisdämpande effekt, framför allt på dyrare objekt, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista