Kraftiga protester från facket mot slopade tilläggsförsäkringar

Regeringens förslag för att få bort tilläggsförsäkringar som höjer inkomster för de som varit sjuka i över ett år möter kraftiga reaktioner från fackligt håll.

På fackförbundet ST som organiserar statligt anställda blir den medlemsförsäkring för sjukdom som de anställda i dag kan teckna inte värd någonting i och med beslutet, säger Anette Carnhede, ordförande i fackförbundet ST.

– Jag blev väldigt upprörd. Vi som har arbetat fram bra gruppförsäkringar för våra medlemmar genom ett politiskt beslut, så blir nu dessa försäkringar helt verkningslösa, säger hon.

Medlemmarna i fackförbundet ST kan i dag betala en extra slant på mellan 30 kronor och en dryg hundralapp i månaden och för det får de ut minst 80 procent av sin lön under tre och ett halvt år ifall de blir långtidssjukskrivna.

Ingen får mer än 75 procent
Men regeringen vill nu se till att ingen ska kunna få ut mer än 75 procent av sin tidigare lön efter ett år med sjukpenning. Får man ut mer, genom en tilläggsförsäkring, så sänks utbetalningarna från det allmänna med motsvarande belopp.

Blir förslaget verklighet som det är tänkt till sommaren nästa år så betalar medlemmarna alltså redan i dag för en tilläggsförsäkring som för de allra flesta inte kommer att ge några extra kronor efter det första sjukåret.

– Vi får omedelbart ta kontakt med vårt försäkringsbolag, Förenade Liv, och där måste vi sätta oss i en överläggning hur vi ska disponera om våra försäkringar, säger Anette Carnhede.

Ska ge fler arbeten
Regeringen vill se fler i arbete med reformen. Det ska bli en reell skillnad i inkomsterna mellan det första årets sjukpenning och den förlängda sjukpenning som enligt förslaget ska inträda efter det och det ska ingen, varken privat eller via facket, kunna försäkra bort.

I dag handlar det enligt finansdepartementets beräkningar om cirka 10 000 personer i Sverige, sjukskrivna i minst ett år och med olika tilläggsförsäkringar, som skulle få mindre i plånboken.

Men en konsekvens av förslaget kan också bli att det blir mer lönsamt att istället få ut sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension. För där är det inga problem att även fortsättningsvis teckna avtalsförsäkringar.

Arbetsförmågan ska prövas
Men finansminister Anders Borg ser inte att det skulle tvinga personer ännu längre bort från arbetsmarkaden. För bättre rehabilitering och tätare omprövningar av arbetsförmågan under hela sjukprocessen ska leda till att ingen felaktigt ska kunna få sjuk- och aktivitetsersättning, säger Anders Borg.

– Om man har en permanent och betydande arbetsoförmåga, då ska man ha en rätt generös ekonomisk ersättning. Det finns ingen anledning att jaga folk med svåra funktionshinder med ekonomiska styrmedel om de inte har en arbetsförmåga. Kan man se till att försäkringarnan administreras bättre, så är det rimligt att förtidspensionen är något mer generös än sjukförsäkringen, säger finansminister Anders Borg.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista