Kommunal skola såldes till underpris

Intresset för att köpa kommunala skolor är rekordstort. Efter den kritiserade försäljningen av Tibble gymnasium i Täby kräver nu flera aktörer nya regler kring försäljning av kommunala skolor.

Tibble gymnasium såldes till skolans rektor och en lärare till ett pris som bedöms till under en tredjedel av marknadsvärdet.

Tydligare regler
Mikael Damberg är en av åtta socialdemokrater som med riksdagsmotionen ”Lex Tibble” vill skapa tydligare regler kring försäljning, eller ”avknoppning”, av kommunala skolor.

– Begreppet avknoppning som används, det är ju inte ett juridiskt begrepp utan det är en gråzon där man tolkar den lilla lagstiftning som finns och man försöker använda de regler som finns.

– Men om det här nu är en ny trend i moderatstyrda kommuner att man antingen tvångsprivatiserar som i Tibbles fall eller försöker driva på sådan här avknoppningar. Då måste det finnas väldigt tydliga regler för vad som ska gälla för de kommunala skolorna, säger han.

Externa värderare
Mikael Damberg vill att externa värderare ska tas in för att garantera att skolor inte säljs till underpriser som i fallet med Tibble gymnasium.

Det är inte bara oppositionen som vill ha tydligare regler kring försäljning, eller av kommunala skolor. Andra friskolor menar att konkurrensen snedvrids när enskilda aktörer får köpa skolor under marknadspriset.

Och inom kommunernas intresseorganisation Sveriges kommuner och Landsting saknar man tydliga regler om vad som egentligen gäller när en kommun avvecklar kommunal kärnverksamhet, som ju skolor är. Inför nästa år har skolverket fått in 54 ansökningar av intressenter som vill köpa kommunala skolor

Inga åtgärder
Men utbildningsminister Jan Björklund planerar inga konkreta åtgärder för att förhindra att fler skolor säljs till underpris, Björklund hänvisar istället till skollagsberedning som ska bli klar 2009.

– Innan jag utlovar lagstiftningen så vill jag veta hur den ska utformas så att det blir ett rättssäkert system. Jag är också kritisk till det som vi har sett, men skollagsberedningen måste i lugn och ro få titta på detta och se om det behövs uppstramningar och då kommer jag naturligtvis att lägga fram dem till riksdagen.

Avskräckande
För tillfället han tror Björklund att kritiken mot Täby kommun är nog för att avskräcka andra kommuner från att genomföra förhastade försäljningar av kommunala skolor.

– Täby kommun har fått så mycket stryk i debatten av detta så jag tror att andra kommuner kommer att dra sig för at göra likadant, säger Jan Björklund.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista