Nationell polisaktion mot misstänkt försäljning av dopningspreparat

I en samordnad aktion, på torsdagen, slog poliser på flera platser i landet till mot misstänkta försäljare av dopningsgpreparat.

22 personer greps och hittills har 12 av dem anhållits misstänkta för dopningsbrott eller narkotikabrott.

Nationellt tillslag
Cecilia Fant, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen, samordnade aktionen.

– Vi har haft nationellt inslag och det innebär att vi har gjort flera tillslag runt om i landet. Det har varit poliser som har gjort en insats tillsammans med polismyndigheterna i Skåne, Uppsala, Västra Götaland, Östergötland, Västernorrland, Norrbotten och länskrim i Stockholm. Så vi har slagit till mot olika adresser runt om i landet ganska samtidigt, säger hon.

Försäljning på nätet
Tillslagen gjordes efter några veckors spaning mot misstänkta försäljare av dopingpreparat. Försäljningen har enligt Cecilia Fant på Rikskriminalpolisen mestadels skett via internet.

– Det är dopningspreparat och det är narkotika, vilka mängder kan jag inte exakt säga. Men det är stora mängder, säger hon.

Några av de 22 misstänkta som polisen tog in till förhör har kopplingar till varandra, andra pekas ut som fristående distributörer av dopningspreparat.

Samordnades av Rikskriminalpolisen
Den samordnade aktionen var den första som gäller just dopningbrott. Den samordnades av Rikskriminalpolisen under ledning av en åklagare och Cecilia Fant är nöjd med resultatet.

– Inledningsvis har insatsen grundat sig på grovt dopingbrott och i nuläget har vi både misstänkta gällande grovt dopningsbrott och grovt narkotikabrott, säger hon.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista