Demonstration utanför Zimbabwes konsulat i Johannesburg. Foto: Margareta Svensson/SR.

Mugabe får själv utse sin efterträdare

Zimbabwes parlament har röstat igenom ett lagförslag som ger president Mugabe möjlighet att själv utse sin efterträdare.

Samtidigt som debatten fördes i Zimbabwes parlament, pågick en demonstration mot Mugabes politik i Johannesburg i grannlandet Sydafrika. En av demonstranterna var Kitane Sibanda.

Frysta löner
– Vi är här för att visa vår solidaritet med fackförenings-rörelsen i Zimbabwe som representerar de 20 procent i landet som har arbete, säger Kitane Sibanda. Arbetslösheten i Zimbabwe är över 80 procent och den stora fattigdomen är orsakad av landets ekonomiska kollaps, säger han.

Ett femtiotal demonstranter protesterade mot beslutet att frysa löner, mot gripandet av politiska studentledare, och det pågående förtrycket av befolkningen.

De flesta av dem som samlats utanför Zimbabwes konsulat i Johannesburg har tvingats lämna Zimbabwe på grund av att de är politiskt aktiva i oppositionen.

Brist på handlingskraft
Demonstranterna protesterade också mot det man anser är brist på handlingskraft från grannländerna i SADC-regionen, sa Thando Naibe.

– Mugabe tar inte förhandlingar på allvar så omvärlden och särskilt SADC-länderna måste göra mer för att sätta press på Mugabe, säger hon.

Samtidigt som demonstrationen pågick, röstade det zimbabwiska parlamentet igenom det lagförslag som ger president Mugabe möjlighet att själv utse sin efterträdare, samtidigt som han mister makten att utse medlemmar i underhuset. Man beslöt också att parlamentet ska utökas med 69 platser.

Kritik mot oppositionen
Lagförslaget backades upp av oppositionspartiet MDC, som genast mötte kritik för detta. Men MDC försvarade sig med att de vill underlätta en möjlig fredlig lösning på krisen i landet.

Det lagförslag som vill tvinga utländska företag att lämna över ägandet till inhemska zimbabwier, har fått ett första godkännande och ska tas upp igen i parlamentet i nästa vecka. Kitane Sibanda menar att de förslag som lagts fram knappast löser landets kris.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista