"The Jena Six" är de sex svarta tonåringar som åtalats efter ett bråk på en skola.

Tusentals demonstrerade mot rasism

Anklagelser om rasism ledde till en stor demonstration i amerikanska södern på torsdagen. Tusentals demonstranter i Louisiana hävdade att svarta och vita behandlas olika inom det amerikanska rättsväsendet.

Jag känner mig delaktig, vi är här för att visa stöd för de åtalade sa en av demonstranterna till tv-bolaget CNN.

Mellan femton och tjugotusen personer tågade genom den lilla stan Jena i Louisiana, för att protestera mot hur en grupp svarta tonåringar behandlats i domstol.

Bråk på skola
Bråken mellan svarta och vita elever på en skola i Jena har pågått i ett år, och ledde till domstol när en grupp svarta elever misshandlade en vit elev på skolan.
Tonåringarna åtalades för mordförsök, en alldeles för sträng brottsrubricering, säger kritikerna som anklagar rättsväsendet för att ha olika måttstock för svarta respektive vita.

Åtalen mildrades
Nu har åtalen mot ungdomarna mildrats, men vreden i den lilla staden i Louisiana lever kvar.

Medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson sa på torsdagen att rasbråken i Jena inte är unika, det finns tydliga fördomar inom det amerikanska rättväsendet sa han, sådana här händelser finns i alla delstater.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista