Flera spekulanter på Alitalia

Italiens förlusttyngda flygbolag Alitalia är fortfarande till salu och verkar nu åter ha fått en rad spekulanter. I juli kollapsade den italienska regeringens försök att sälja den statliga andelen i Alitalia, men överläggningar med olika parter verkar åter ha tagit fart.

Flera av dem som var med i förra varvet är tillbaka och nosar på det italienska flygbolaget. Det inhemska Air One säger sig vara intresserat. Lufthansa likaså, uppger den italienska tidningen Il Sole 24 Ore. Och Air France - KLM är också tillbaka bland spekulanterna och vill, enligt nyhetsbyrån AFP, köpa Alitalia med egna aktier.

De ska också ha signalerat att de accepterar förslaget att Alitalia skulle överge Milano, som en av sina hubbar och koncentrera trafiken till Rom. För politiker här i norra Italien har denna tanke varit svår att smälta.

Stolthet för landet
För dem handlar Alitalia om ett flaggskepp och en stolthet för Italien, och en flytt av Alitalias trafik utgör åter ett försök av Rom att flytta viktiga intressen söderut i landet, medan norr ska stå för välståndet.

Budgetbolaget Easyjet ska ha lovat att hålla igång Milanos flygplats Malpensa, om Alitalia flyttar.

Det italienska flygbolaget har inte visat vinst på tio år. Sjunkande passagerarsiffror, strejker och stigande oljepriser har bidragit till usla resultat. I år var nettoförlusten första halvåret 211 miljoner euro. Kassan klarar ett år till, skriver nyhetsbyråerna, men försäljningen bör vara klar långt före dess.

Alice Petrén, Milano
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista