Tysk storbank drabbas av USA-krisen

Chefen för Deutsche Bank, som är Tysklands största bank, medgav i tysk tv på torsdagskvällen att banken räknar med kreditförluster som en följd av den amerikanska fastighetskrisen.

Intervjun med Deutsche Banks chef Josef Ackerman var bandad ett dygn tidigare och när innehållet på torsdagen blev känt innan själva tv-sändningen, så föll bankens aktiekurs med mer än tre procent.

Det Ackerman sa, var att Deutsche Bank har gjort misstag, i den allmänna ”euforin” som han uttryckte det. Banken har dragit på sig krediter med dålig säkerhet motsvarande 29 miljarder euro som den nu har svårt att sälja vidare och som måste omvärderas.

Det kommer att påverka bankens resultat under det här kvartalet, sa Ackerman. Hur mycket sa han inte, men andra har beräknat det till drygt 600 miljoner euro.

Som en följd av de dåliga affärerna kommer Deutsche Bank nu inte under året att nyanställa 4 000 personer som tidigare planerat. Det sa Ackerman också i tv-intervjun.

När chefen för den största banken medger misstag, så går det inte obemärkt förbi i Tyskland. Ackerman får nu kritik för att ha väntat för länge med informationen. Också finansministern Peer Steinbrück har kommenterat intervjun: ”Deutsche Bank är fullkomligt stabil. Kreditväsendet är starkt nog att klara såna här oväder”, säger finansministern.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista