Sjunker i värde.

Dollarkursen den lägsta på tio år

Den amerikanska dollarn tappar kraftigt i värde efter att den amerikanska centralbanken sänkte styrräntan tidigare i veckan. Det som brukar kallas världens mest använda valuta har inte varit så billig i kronor räknat på över tio år.

Marknaden förvånades av att den amerikanska centralbanken sänkte sin viktigaste styrränta med så mycket som en halv procent och effekterna syns nu i värdet på dollarn. På två dagar har priset på en dollar i kronor räknat fallit med drygt 15 öre. I relation till euron har dollarn aldrig varit så billig som nu.

– Räntesänkningen i sig är ju en orsak, eftersom det minskar den avkastning en placerare kan få på att hålla dollar. Dessutom signalerar räntesänkningen en rätt så dålig utveckling för den amerikanska ekonomin. Det är också något som skadar förtroendet för dollarn, säger Johan Javeus som är valutaanalytiker på banken SEB.

Viktig exportmarknad
För de svenska exportföretagen är inte dollarns utveckling särskilt positiv. USA är, trots till exempel de asiatiska ekonomiernas snabba tillväxt, fortfarande en mycket viktig exportmarknad. En allt starkare krona kan minska konkurrenskraften.

Mycket pekar mot att dollarn kommer att fortsätta försvagas.

– Det tror vi i alla fall. I takt med att Fed fortsätter sänka sina räntor och den amerikanska ekonomin fortsätter att sakta ned så kommer dollarn antagligen att fortsätta försvagas mot kronan och mot de flesta valutor, säger Johan Javeus.

Det kan vara en god idé att turista i USA nu?

– Absolut.

Dyrt att växla
På ett växlingskontor i Stockholm står turisten Jeff McFeathers från Kansas City och köar för att växla till sig nu alltså lite dyrare svenska kronor. Han är inte förvånad över utvecklingen.

– Jag jobbar i byggsektorn och har märkt av den allt svagare ekonomiska utvecklingen. Klart att det påverkar dollarn, säger han.

Vid sidan av kön står Floridabon Marine Younger och väntar på sin man som ska växla. Hon ler lite skevt när dollarn kommer på tal.

– Visst blir det lite dyrare att shoppa. Men jag har ju å andra sidan kreditkort, säger hon.

Vid lunchtid på fredagen kostade en dollar sex kronor och 55 öre.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista