Lättare arbeta i EU för svenska väktare

Regeringskansliet arbetar just nu med ett EU-direktiv som ska göra det möjligt för personer som har jobb som kräver auktorisation eller legitimation att jobba i andra EU-länder. Det gäller till exempel läkare, advokater, mäklare och väktare.

Ännu är det inte klart hur den svenska lagstiftningen kommer att ändras för att anpassas till direktivet.

Men Lars Sjöberg, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen tror att EU-direktivet kan leda till att väktare lättare kan börja ta jobb i andra länder.

– Svenska väktare kan se det som en fördel att man ska kunna arbeta i andra länder och det kan i gränstrakter vara väldigt viktigt. Om vi tänker oss att i norra Sverige så talar många i gränstrakterna finska, så där kan det vara lämpligt att människor som arbetar som väktare i Finland har finska som modersmål också kan verka i finsktalande regioner i Sverige. Det ligger lite i sakens natur att gränserna suddas ut.

Finns det några risker med att de som kan komma att jobba i Sverige inte har svensk väktarutbildning?

– Det är alltid svårt när det gäller att kontrollera utbildningskrav. I dag är det bevakningsföretagens egna utbildningsföretag som sköter själva utbildningen även om det sker i enlighet med Rikspolisstyrelsens föreskrifter. Det finns inte statlig myndighet som certifierar själva väktaren eller dennes kunskaper.

– Det som finns är ett regelverk som samhället har ställt upp som bevakningsföretagen ska följa och länsstyrelsen sedan ska ha tillsyn över att det fungerar. Det vi kan göra i dag är att förlita oss på att länsstyrelsens tillsyn kommer att fungera i det avseendet, säger Lars Sjöberg, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista