Svårt hitta Natosoldater till nya länder

Smärtgränsen för hur många soldater försvarsalliansen Nato kan skicka ut närmar sig. De många konfliktområdena där Nato har stationerat soldater tär på försvarsalliansens resurser.

Hur de än räknar, administratörerna på Natos högkvarter här i Bryssel, så saknas det soldater.

40 000 soldater i Afghanistan
Natoländerna har redan 40 000 soldater i Afghanistan, 17 000 i Kosovo och ett antal på något av de många mindre uppdragen runt om i världen.

Natos största medlem USA har som alla vet långt över 100 000 man i Irak och fullt upp där.

Försvarsalliansen tvingas därför backa från planerna att införa en särskild insatsstyrka som skulle kunna skickas till krisområden eller för att bekämpa terrorism. Det saknas både pengar, soldater och utrustning.

Lättare sagt än gjort
Så när utrikesministrarna träffas och tycker att man borde skicka en ny styrka för att få slut på en väpnad konflikt någonstans i världen så är det lättare sagt än gjort. Om inte Nato med sina väldiga resurser kan, vem kan då?

Det finns länder i tredje världen som har gott om soldater men det räcker inte. Förr talade man mer om fredsbevarande styrkor som såg till att ett vapenstillestånd hölls.

De sysslade med patrullering och andra polisliknande uppgifter. I dag är uppdraget allt oftare att skicka in styrkor mitt i kulregnet och minfälten för att få slut på dödandet och skydda civilbefolkningen.

Då krävs hela arsenalen av bepansrade fordon och högteknologiska vapen, för inget land som skickar trupper vill få hem sina soldater i liksäckar.

Försvarsutgifterna dras ner
Och den utrustningen är det de rika länderna i väst som har, men inte hur mycket som helst. Många länder har sedan det kalla krigets slut dragit ner på försvarsutgifterna. Det som i grunden är en positiv utveckling framstår nu som ett problem, när fler soldater efterfrågas för internationella insatser.

Samtidigt håller EU-länderna på att bygga upp egna styrkor, så kallade battlegroups, där Sverige ska leda en.

Ekvationen som de europeiska politikerna står inför är att det behövs fler soldater i fält samtidigt som inga skattebetalare vill lägga mer pengar på försvar.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista