Antoine Ghanems kista svept i den libanesiska flaggan.

Tusentals sörjde mördad politiker i Beirut

Tusentals människor samlades på fredagen till begravningen av den libanesiske parlamentarikern Antoine Ghanem som dödades i ett bilbombsattentat i huvudstaden Beirut i onsdags.

I nästa vecka ska det libanesiska parlamentet välja en ny president och mordet har spätt på farhågorna om oroligheter i samband med valet.

Gråtande folkmassor klappade händerna när Antoine Ghanems kista, svept i den libanesiska flaggan, bars ut från Sacre Coer- kyrkan i den kristna delen av Beirut. Ytterligare fyra människor dödades i attentatet mot hans bilkonvoj i onsdags, bland dem två av parlamentarikerns livvakter.

Syrienfientlig
Antoine Ghanem tillhörde inte de mest framträdande bland de syrienfientliga politikerna i det libanesiska parlamentet. Men bara det faktum att han tillhörde dem som motsätter sig det mäktiga grannlandets inblandning i den libanesiska politiken kan ha varit tillräckligt för att mörda honom.

För det syrienvänliga och det antisyriska blocket väger nästan jämt, utan Antoine Ghanem är de syrienfientliga nu bara nio fler. På tisdag i nästa vecka ska parlamentet utse en ny president, en efterträdare till den nu sittande, syrienvänlige Emile Lahoud.

Säkerhetsåtgärder
Det blir första gången på ett år som de libanesiska parlamentarikerna samlas, och många av dem fruktar för sina liv. Det senaste året har tre antisyriska parlamentariker mördats, varav en minister, och ledamöterna erbjuds nu att ta in på ett hotell i Beirut, där all möjliga säkerhetsåtgärder har vidtagits.

Frågan är hur många parlamentariker som vågar närvara vid omröstningen på tisdag. Den nu mördade Antoine Ghamel återvände till Beirut så sent som i lördags efter att ha levt i exil på grund av hoten mot honom.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista