Gunilla Carlsson.

Carlsson försvarar skuldavskrivningar

Vänsterpartiet är kritiskt till regeringens förslag att nästa år låta en halv miljard av biståndet gå till skuldavskrivning. Men biståndsminister Gunilla Carlsson försvarar regeringens linje.

– Totalt sett är det 32 miljarder kronor i årets budget för bistånd. En del av detta är skuldavskrivningar. Att vi efterskänker skulder till utvecklingsländerna är ju bistånd, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Men Hans Linde, som representerar vänsterpartiet i riksdagens utrikesutskott är kritisk.

– Svenskt bistånd ska gå till fattigdomsbekämpning och till ett rättighetsperspektiv. Jag kan inte se att skuldavskrivningar vare sig bekämpar fattigdomen eller bidrar till en ökad respekt för mänskliga rättigheter, säger han.

Gamla skulder
De skulder som kan skrivas av är gamla och kan lösas in av regeringen till en kostnad av kanske 50 miljoner kronor. Mellanskillnaden på 450 miljoner kronor kan regeringen nu lägga på något helt annat än bistånd och det är andra partier kritiska till.

Men Gunilla Carlsson tänker inte kräva att pengarna läggs på ytterligare bistånd.

– Nej, vi har totalt 32 miljarder kronor, det är mer än hela det svenska rättsväsendet. Jag tycker att det är viktigt att vi inte bara fastna i budgettekniska frågor utan pratar om hur biståndet bäst ska kunna göra nytta.

Flera biståndsorganisationer tycker att biståndspengarna ska gå till konkreta insatser mot fattigdom och inte skuldavskrivning. Representanter för folkpartiet, centern och kristdemokraterna har tidigare varit på samma linje.

Men de accepterade regeringens linje förra året och får nu göra det igen.

Flyktingar i Sverige
I biståndsbudgeten läggs nu 800 miljoner kronor på stöd till flyktingar i Sverige. Det är mer än tidigare och biståndsorganisationer tycker att det är felaktig användning av pengarna.

Men Gunilla Carlsson håller fast vid förslaget.

– Sverige använder en stor del av sina biståndsmedel för att lindra nöden för människor på flykt. Jag tycker att vi ska redovisa det på samma sätt när vi hjälper människor som har sökt sig hela vägen till Sverige och när vi lägger mycket pengar på att underlätta för de människor som just nu är på flykt i till exempel Jordanien och Sudan.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista