Premiärminister Han Duck-Soo med Fredrik Reinfeldt.

Sydkoreas regeringschef hoppas på fred

Sydkoreas premiärminister Han Duck-Soo, på officiellt besök i Sverige, anser att utsikterna till en nordkoreansk kärnvapenavrustning och en riktig fred med grannen i norr nu är större än någon gång tidigare.

Förutsättningarna för ett verkligt genombrott, med en nordkoreansk kärnvapenavrustning och ett fredsavtal till slut - med i nästa vecka sannolikt återupptagna sexpartssamtal och i nästa månad ett toppmöte mellan de två koreanska länderna - är större än någonsin enligt den gästande sydkoreanske regeringschefen.

Det borde finnas skäl till skepsis. Den nordkoreanska ordhålligheten har haft sina brister, sexpartssamtalen har svajat och belöningen för det förra toppmötet, år 2000, blev en nordkoreansk atombomb.

Presidentval på gång
Men vad ska en sydkoreansk regeringschef säga? Det förestår presidentval i Sydkorea. Det regerande partiet ligger under hos opinionen, ett toppmöte kan vända valvinden.

För Nordkorea ligger det också mycket i vågskålen. Om den sydkoreanska nuvarande oppositionen vinner väntar tuffare tag från grannen i syd.

Därmed antas toppmötets pris bli billigare. Förra gången betalade Sydkorea 200 miljoner dollar för att få träffa den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il, mötet som sedan gav Sydkoreas Kim Dae-Jung fredspriset.

Bistånd till Nordkorea
Sverige drar sitt strå till stacken till koreansk stabilitet, med humanitärt bistånd till Nordkorea, kring 40 miljoner om året - trots att landet är en av världens värsta diktaturer med tusentals politiska fångar.

Men den svenske statsministern Reinfeldt försvarar den humanitära principen - den omvända mot den som gäller Gaza - att ett folk inte ska straffas för sitt ledarskap.

– Man kan ha stora invändningar mot en regim och ett sätt att leda landet men samtidigt se att det är ett folk som svälter och lider, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. 

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista