Perus ex-president Fujimori utlämnad

Chiles högsta domstol har beslutat att utlämna Perus förre president Alberto Fujimori till sitt hemland. Där han kommer att ställas inför rätta för korruption och människorättsbrott.

Högsta domstolens beslut togs emot med lättnad såväl i Chile som i Peru. Alltsedan Fujimori, för snart två år sedan, överraskande landade i Santiago har han orsakat mycket gnissel i relationerna mellan de två grannländerna.

Förs till Lima
Interpol kommer nu att så snart som möjligt att föra Fujimori till Lima där han kommer att ställas inför rätta för en rad korruptionsfall och flera människorättsbrott, bland annat två massakrer.

Men rättegången kommer förmodligen att belysa hela Fujimoris regeringstid, de tio åren mellan 1990 och 2000 och skulle kunna provocera en politisk debatt som långt ifrån alla peruaner välkomnar.

Även om Fujimori är en skandalomsusad politiker som flydde till Japan när hans land befann sig i djup politisk kris och även om det finns gott om konkreta bevis för hur hans regering mutat sig till stöd och använde övervåld i sin kamp mot den maoistiska gerillan Sendero Luminoso så har Fujimori fortfarande både stöd och inflytande i Peru.

Dottern fick flest röster
Hans dotter Keiko, till exempel, fick flest röster av alla kandidater till kongressen i de senaste valen och Perus president Alan Garcia har styrt landet med stöd av Fujimoris anhängare i kongressen.

Så även om rättegången skulle kunna bli en slags politisk reningsprocess för Peru så kan den också orsaka storm och politisk kris. Precis som Fujimori alltid har gjort.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista