Missnöjet med italienska politiker växer

I Italien blåser hårda vindar mot landets politiker. Missnöjet jäser mot regeringen och premiärminister Prodi. Dessutom anklagas politikerna i det italienska parlamentet för att vara odugliga och samtidigt kosta folket ofantliga belopp.

– Absolut. Vi behöver verkligen en förnyelse. Det må vara Beppe Grillo eller någon annan, säger Silvia med två guldlockiga tvillingpojkar i barnvagnen på Via Torino.

Protest mot korruption
Beppe Grillo är komikern som fått tiotusentals eller snarare hundratusentals italienare att gå med i en proteströrelse mot korrupta politiker. Arkitekten Tommaso Zampagni i Milano är en. Han säger att de diskuterar frågor som politikerna aldrig tar i: miljö, hälsa, frihetsfrågor.

– Vi möts via internet, för här finns ingen fri press, säger han.

Beppe Grillos vänner siktar mot lokalvalen. Partilöst, spontant och aktivt. För i dagens system kan ingen delta eftersom politikerna skapat en kast, säger en annan, Nicola Ottomano.

Just kasten ”La Casta” är boktiteln som syns överallt på bokdiskarna. Den är också är en riktig salva mot en korrupt klass.

Hårda attacker
Mycket omskakande för politikerna är kanske de två senaste dagarnas stenhårda attacker från Italiens arbetsgivarförening, som rasar över att italienska parlamentsledamöter kostar dubbelt så mycket som i Frankrike och Tyskland.

År 2005 kostade var och en i genomsnitt 15 miljoner kronor. Därtill är de helt inkapabla att reformera systemet och vår usla ekonomi, ryar arbetsgivarna.

Alla är less på politikerna, säger läkaren Sirchia. Men han varnar för populism och för honom för Beppe Grillos provakativa stil tankarna till fascismen och Mussolini.

Alice Petrén, Milano
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista