Svår kartläggning av utnyttjade barn

Flera utländska ligor som misstänks utnyttja barn för att stjäla har avslöjats av polisen det senaste året.

Just nu pågår flera förundersökningar. I Stockholm har socialtjänsten i år kommit i kontakt med 23 barn som gripits för brott, där man misstänker att det kan röra sig om människohandel.

Socialsekreterare Rose-Marie Lovenius har träffat de flesta av barnen. Den senaste en 15-årig pojke som greps förra veckan.

– Där greps han tillsammans med två vuxna personer och man hade preparerade väskor, där man har tagit väldigt mycket kläder, märkeskläder för en stor summa pengar.

Vad berättade han om varför han var där och vad som hade hänt?

– Han berättade nästan ingenting, säger Rose-Marie Lovenius.

Barnen släpps ofta
Barnen som grips lämnar luddiga, ofta liknande berättelser om varför de är i Sverige och vart de är på väg. I Stockholm har socialen alltså hittills i år träffat 23 barn som man misstänker kan vara offer för människohandel. Men utredningarna är svåra, och ofta släpps barnen utan att berätta något om vad de varit med om.

Hur många barn det rör sig om i Sverige går inte att säga, men enligt Lars Lööf på Östersjöstaternas råd, som arbetar mot att barn ska utnyttjas är det bara en liten del av de barn som utsatts för människohandel som upptäcks. Det eftersom polisen ofta betraktar stölderna som enskilda händelser, där barnen inte ses som brottsoffer.

– Om vi skulle se att det här är ett barn som faktiskt är offer för ett brott då skulle vi på ett helt annat sätt koppla in våra internationella nätverk. Vi skulle arbeta med att skapa kontakter med barnets hemland. Vi skulle se till att det barnet bara inte lämnas ut och så att säga bara får lämna häktet eller polisstationen och gå rakt ut på gatan, säger han.

Förbättra arbetet
Just nu pågår alltså flera förundersökningar, en av dem i Västra Götaland, där Per-Olof Johansson är tillförordnad chef på länskriminalens spaningsrotel. Han håller med om att polisen kan bli bättre på den här typen av ärenden.

– Vi kommer att försöka förbättra våra internationella kontakter. Vi försöker förbättra samordningen när det gäller den här typen av ärenden. Vi försöker lära av varandra och vi försöker se om det finns kunskap utomlands, säger han.

Många barn återvänder
Men i nuläget är Rose-Marie Lovenius, på socialtjänsten i Stockholm, bekymrad över att så många barn verkar återvända till den som gav dem uppdraget att stjäla.

– De kanske ändå känner att det är den vuxen de har att anförtro sig till, så att de ändå har något tak över huvudet, säger hon.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista