Lars Danielsson.

Danielsson fortsätter att söka nya jobb

Förre statsministern Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson fortsätter att försöka få ett jobb som ambassadör trots att regeringen hittills inte velat ge honom någon av de nio tjänster han hittills sökt. Nu är det dags för en ny ansökningsomgång på utrikesdepartementet och Lars Danielsson har anmält sig som kandidat till sjutton av tjänsterna.

– Jag vill markera att jag är mycket flexibel vad jag kan tänka mig och därför tycker jag det är viktigt att sända den signalen.

Varför tror du att du inte fått något jobb hittills?

– Det har väl varit ganska tydligt från min chef vad det beror på.

Kan du utveckla?

– Nej, jag vill inte säga något mer än det. Man har kommenterat att man inte tycker att jag bör ha någon anställning. Jag har haft svårt att acceptera det, och jag tycker det är viktigt för mig att markera att jag är tillgänglig för uppdrag.

Har du fått någon motivering av Carl Bildt personligen?

– Nej, jag har bett att få träffa honom men inte fått något svar ännu.

Du har inte träffat honom på ett år?

– Nej.

Vad har du för arbetsuppgifter på UD just nu?

– Jag håller på att avsluta det andra av de två utredningsuppdrag som jag har fått av biståndsministern och kommer att vara klar med dem inom kort.

Har du fått något annat att göra efter det?

– Nej, jag har inte fått något annat.

Lars Danielsson som fortfarande inte verkar vara särskilt välkommen på utrikesdepartementet. Det är nu ett år sedan Danielsson återvände till sin ambassadörstjänst på UD. Orsaken till utrikesminister Carl Bildts kritiska inställning finns i den kritik Danielsson fått av justitieombudsmannen, för det han gjorde i samband med tsunamikatastrofen.

Nu har i alla fall Lars Danielsson sökt tjänsten som generalkonsul i Hongkong, FN-ambassadör i New York och tjänsten som svensk EU-ambassadör i Bryssel plus ytterligare 14 tjänster som ambassadör.

Orback har sökt tre tjänster
De 14 ambassaderna finns på följande platser: Atén, Canberra i Australien, Kairo, Lissabon, London, Luxemburg, Ljubljana i Slovenien, Nicosia, Pretoria i Sydafrika, Riga, Tallinn, Vilnius, Warszawa och Sofia i Bulgarien.

Övriga sökande är nästan utan undantag redan anställda på UD. Ett undantag från den regeln är Jens Orback, tidigare jämställdhetsminister i den socialdemokratiska regeringen. Han har sökt tre tjänster i London, Istanbul och Pretoria. Tjänsterna tillsätts förmodligen inte förrän nästa vår med tillträde hösten 2008.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista