Få statliga chefsjobb utannonseras

Regeringen säger sig att ha genomfört en rad av de löften som man presenterade under valrörelsen förra året. 90 procent av vallöftena är infriade eller på väg att infrias, enligt regeringens egna beräkningar. Men när det handlar utnämningspolitiken har det gått trögare.

– Det är inte bara ett socialdemokratiskt parti som styr landet utan det är en maktapparat. Vi ser också en socialdemokrati som använde hela statsapparaten för att ge förläningar dem som har partibok. I andra länder skulle detta kallas korruption, sa Maud Olofsson.

Sju av 20 jobb
Så här lät det i valrörelsen förra året när centerledaren Maud Olofsson dömde ut den socialdemokratiska utnämnings-politiken.

Alliansen presenterade också ett tio-punkters program där kompetens och inte partibok skulle vara vägledande vid tillsättningen av statliga chefer. Bland annat ville Alliansen att ledande befattningar i staten utannonseras som vilket jobb som helst.

Men under det året alliansen har haft makten är det bara sju av 20 lediga chefsjobb som har utannonserats.

Inte skiljer sig
Kritiker menar att regeringens utnämningspolitik, hittills inte skiljer sig särskilt mycket från den socialdemokraterna förde. En av dem är Anna Ekström ordförande för akademiker-organisationen Saco.

– Så här långt tycker jag det är en besvikelse. Man får känslan av att utnämningspolitiken är en maktfaktor för alla regeringar och så länge man sitter i opposition så klagar man på hur den används. Men när man själv har makten så är man väldigt pigg på att utnyttja den här maktpositionen, säger hon.

Regeringen har försvarat sig med att många kvalificerade personer inte vågar söka utannonserade tjänster eftersom deras ansökan då blir offentlig. Och att det skulle krävas en ändring av sekretesslagen så att de som söker inte skulle behöva skylta med sina namn.

Men nu visar det sig att det inte stämmer. Mats Odell är den minister som ansvarar för utnämningspolitiken.

– Den gängse uppfattningen var ju att det skulle krävas en förändring av sekretesslagen för att vi skulle kunna räkna med att få in tillräckligt många kvalificerade sökande till de här tjänsterna. Nu visar det sig glädjande nog att vi får in ganska mycket sökande redan med nuvarande lagstiftning.

Vilka slutsatser drar du av det?

– Vi utvärderar det nu, men slutsatsen är att vi går vidare med annonser, säger Mats Odell.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista