"Regeringen bör ompröva förslaget"

Regeringen har fått massiv kritik för sitt förslag att begränsa sjukersättningen så att man efter ett års sjukdom aldrig kan få mer än 75 procent i sjukersättning även om det finns kollektivavtal som ger mer.

Senast i fredagskväll berättade Ekot att tjänstemanna-organisationen TCO kommer att ta upp förslaget i FN som ett brott mot internationella överenskommelser. Men nu säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att förslaget är långt ifrån klart.

– Vi kommer att arbeta med denna fråga under hösten i en departementsskrivelse. Vi kommer att inhämta de olika organisationernas synpunkter och vi kommer att diskutera för och emot, säger hon.

Analys
TCO fattar beslut om en ILO-anmälan vid sitt nästa styrelsemöte. Först ska man göra en analys av de ILO-överenskommelser som har med avtalsförhandlingar att göra. I dem kan man bland annat läsa att ILO:s medlemsländer ska främja kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

Nu anser TCO att regeringen gör tvärtom och begränsar möjligheten för parterna att träffa avtal och gör dessutom redan ingångna avtal meningslösa.

Om ILO skulle komma fram till att Sverige inte följt gällande överenskommelser så innebär inte det ILO kan tvinga fram en lagändring utan organisationen kan bara rikta kritik och hoppas att medlemsländerna rättar in sig i ledet för att inte förlora i internationellt anseende.

Bör ompröva
En som tycker att regeringen ska ompröva sitt förslag är professorn i arbetsrätt vid Stockholms universitet, Ronnie Eklund.

– Det är ett ingrepp i den fria förhandlingsrätten, enligt den konvention som är tongivande på det här området. Det där inträffade för ett antal år sedan då man höjde pensionsåldern och då fick den svenska regeringen snubba av ILO:s styrelse så småningom, så det här tycker jag inte regeringen ska överväga utan man bör ompröva det här, säger Ronnie Eklund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista