FN-toppmöte om Darfur

Många svåra problem återstår att lösa innan den nya FN-styrkan kan vara på plats i den konfliktdrabbade regionen Darfur i Sudan.  Problem finns även i arbetet med de planerade fredsförhandlingarna. Det framkom efter ett toppmöte i FN om Darfur natten till lördag.

– Jag vågar ändå inte använda ordet optimism när det gäller Darfur och Sudan eftersom tragedierna har avlöst varandra, men det är en chans vi har, säger den svenska FN-medlaren i Darfurkonflikten Jan Eliasson efter FN-mötet. 

Förhoppning om förhandling
Visserligen ligger målet fast om att fredsförhandlingar ska hållas i Libyen mellan den sudanesiska regeringen och de olika rebellrörelserna i Darfur i slutet av oktober, men för att de ska bli effektiva måste svåra problem mellan dussintalet rebelledare lösas. 

– De ska nu inom sig välja ut dem som ska förhandla, och det väcker de här gamla svåra frågorna om ledarskap, säger Jan Eliasson. 

Jan Eliasson deltog i mötet tillsammans med FN:s generalsekretare, ordföranden för den afrikanska unionen, AU, den sudanesiske utrikesministern och representanter för säkerhetsrådets medlemmar med flera. Förutom förhandlingsproblematiken så är också sammansättningen av FN-styrkan om 26 000 soldater alltså en knäckfråga. 

Afrikanska trupper
Avtalet med Sudans regering om hur styrkan ska se ut säger att den till övervägande del ska bestå av afrikanska trupper men hur stor andel det i praktiken betyder råder det delade meningar om. Sudans regering tillåter nu nämligen bara att stridande trupp i styrkan kommer från afrikanska länder. 

– Det finns tillräckligt med afrikanska trupper för att ihop fredsstyrkan, säger Sudans utrikesminister Lam Akol. 

Sverige och Norge har ju tillsammans erbjudit sig att ställa upp med ett ingenjörsförband och viss tveksamhet har också rått huruvida Sudan skulle acceptera dem. Men Sudans FN-ambassadör Ahdalmahmood Mohamad sa till Ekot efteråt att det skulle gå bra. 

Fortsatta förhandlingar
– Vi accepterar att ingenjörer, flyg och sjukvård,  kommer från länder utanför Afrika, säger Ahdalmahmood Mohamad. 

Förhandlingar mellan FN, den afrikanska unionen och Sudan kommer nu fortsätta om sammansättningen av styrkan. 200 000 tusen människor antas ha dödats under konflikten i Darfur och över 2,5 miljon människor har tvingats på flykt. 

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista