Ingen bilfri dag i storstäderna

I över 1300 städer runt om i Europa kulminerar på lördagen kampanjen ”Europeiska trafikantveckan” med en bilfri dag. I Sverige deltar 27 kommuner i kampanjen som går ut på att minska trafiken inne i stadskärnorna. Men varken i Stockholm, Göteborg eller Malmö kommer några gator att vara avstängda i år.

Naturvårdsverkets kontaktperson Birgitta Malmberg säger att det kan bero på minskat politiskt intresse.

– Det är svårare för oss att ge stöd om inte vi har en förankring i ett regeringsuppdrag. Det har ju visat sig tydligt att de länder oms har haft et starkt politiskt stöd de har fått fler med sig i kampanjen att delta, säger hon.

EU:s initiativ
Trafikantveckan och den bilfria dagen genomförs på initiativ av EU för att visa på alternativa sätt att resa förutom bilen. Men till skillnad från tidigare har inte Naturvårdsverket fått regeringens uppdrag att samordna kampanjen i år. Birgitta Malmberg tror att veckan är viktig för att få kommuner, företag, skolor och lokaltrafik att samarbeta för bättre trafiklösningar.

– Det är ju ett informationstillfälle och det är många som tar upp det här med trafikmiljön samtidigt och det ger de här frågorna en viss tyngd, säger hon.

Fem städer i Sverige: Östersund, Borlänge, Eskilstuna, Karlstad och Norrköping deltar fullt ut i trafikantveckan vilket innebär att delar av städerna är avstängda för biltrafik i dag och att vissa nya trafiklösningar permanentas.

”Märkligt”
Lars Wiklund på Eskilstuna kommun anser att regeringen visat dåligt intresse.

– Det har väl inte lyfts fram alls vad jag vet, det är ju ändå ett europeiskt samarbete. Det pågår i 1300 städer runt om i Europa och det är märkligt att det inte är mer fart i Sverige. Vi som anser att vi är så duktiga på miljö -och klimatfrågor, säger han.

Stockholm stad får kritik från den politiska oppositionen för att man inte deltar i trafikantveckan. Enligt miljöpartiet är det ett tecken på att man är ointresserade av miljöfrågor. Men enligt trafikkontoret i Stockholm klarar inte stan fler avstängningar efter alla vägarbeten i somras.

– Nu är vi väldigt restriktiva med alla avstängningar som inte är absolut nödvändiga för att genomföra våra reparationer det är den avvägning man får göra. Sen tycker vi att det är viktigt att jobba med åtgärder som underlättar för stockholmare att välja andra alternativ än bilen, men det gör ju vi på andra sätt.

Men är inte en sån här dag just ett sätt att visa på andra sätt att ta sig fram?

– Vi väger det mot besväret att stänga av en gata. Besväret att ställa till det mer i trafiken för stockholmarna, säger Anette Scheibe på trafikkontoret i Stockholm stad.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista