Polen vägrar ta emot valobservatörer

Till nyvalet i Polen om precis en månad vägrar den polska regeringen att ta emot utländska valobservatörer från den Europeiska Säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE. Beslutet förvånar både oppositionen och diplomater i Wien som är OSSE:s hemstad.

Den polska regeringen vill inte ha några valobservatörer från OSSE eftersom Polen är en stabil demokrati och inget land i tredje världen, heter det i kommentarer från polska utrikesdepartementet.
Det var Tjeckiens förre president Vaclav Havel som vid ett besök här i Polen för två veckor sedan föreslog att utländska observatörer bör övervaka det polska valet den 21 oktober.

Upprörda känslor
Upprördheten var stor över Vaclav Havels förslag, han tvingades senare förklara sig att hans uttalande inte alls var ett ifrågasättande av den polska demokratin och att Tjeckien alltid bjuder in utländska valobservatörer.

Häromdagen kom ett förslag från OSSE i Wien om att skicka valobservatörer till Polen och det polska utrikesdepartementet har nu avböjt erbjudandet. Från OSSE i Wien heter det att erbjudandet om valobservatörer skickas ut till samtliga länder men det är inte säkert att OSSE verkligen skickar valövervakare.

Inga observatörer vid förra valet
Vid det förra parlamentsvalet i Polen för två år sedan skickade OSSE inga observatörer eftersom en massa val ägde rum vid just den tidpunkten. Om fyra veckor, den 21 oktober, är det val bara i Polen och i Schweiz och Schweiz kommer att ta emot observatörer.

På OSSE i Wien antyder man att Polen kan förlora sin möjlighet att skicka polska observatörer till främmande länder om Warszawa framhärdar i sitt beslut.

Uppskruvat läge
Den polska regeringens nej till utländska valobservatörer kan förstås med tanke på det uppskruvade politiska läget här i Polen. Valkampanjen är den kortaste i Polens demokratiska historia men också den mest aggressiva.

Under ingen annan valkampanj har dessutom så många politiker bytt parti och gått över till tidigare fiender. Att de största oppositionspartierna är för närvaron av utländska valobservatörer ökar ytterligare spänningen mellan regering och opposition.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista