Skräpmejl hot mot e-postens framtid

Skräppost över internet, så kallad spam, har blivit ett allt större problem för företag och myndigheter. Enligt säkerhetsexperter hotar den både trovärdigheten för internet och i värsta fall hela teknikens överlevnad.

Jordbruksverket är en av de myndigheter som formligen dränks av skräpmejl.

– Tittar man fem år tillbaka i tiden är det självklart ett mycket större problem i dag. För registratorskontoret som sorterar posten blir det en arbetsuppgift på en timme varje dag för att sortera detta, säger Anders Mårtensson som arbetar med informationssäkerhet på verket.

Av de runt en miljon mejl som varje månad kommer in till Jordbruksverket är någonstans mellan 70 och 80 procent skräppost, alltså mejl med reklam, virus och liknande.

De flesta stoppas omedelbart automatiskt eftersom det är kända spam-adresser som finns listade i systemet, eller har mottagare som inte finns.

Sorteras manuellt
Men runt 50 000 mejl får ändå varje månad gås igenom manuellt av några anställda på registratorskontoret och ändå slinker en hel del igenom till de anställda.

– Jag bedömer inte att det är ett stort problem för verket i stort men för en enskild tjänsteman som har mycket externa kontakter är det en belastning i vardagen.

Men ni har fått lära er att leva med att det ser ut så här?

– Ja, det är den tillvaron vi har.

Situationen är liknande på många företag och myndigheter som får sätta in stora resurser för att hålla jämna steg med de allt mer förslagna avsändarna. Det handlar både om belastningen på servrar och risken för virus och spionprogram.

Bra spamfilter hjälper
Receptet är bra spam-filter, och att låta bli att öppna eller klicka på länkar och vara försiktig med att lämna ut sin e-postadress på nätet.

Men spammandet har nått en nivå där det börjar bli riktigt bekymmersamt för hela internetanvändandet, menar Christoffer Karsberg som är chef för nätsäkerhetsvdelningen på Post- och Telestyrelsen.

– Det är ett problem för förtroendet för eposten och internet. Spamverksamheten blir mer och mer aggressiv och innehåller otrevligheter som trojaner och spionprogram, säger han.

Nyligen gick en amerikansk säkerhetsexpert ut och varnade för att skräpposten blivit ett verktyg för kriminella och till och med på sikt kan vara ett hot mot epostens framtid eftersom trovärdigheten urholkas.

Men Christoffer Karsberg menar att så långt går det ändå knappast.

– Jag ser att epost är en kraftfull kommunikationsform och jag tror att användningen snarare ökar än minskar. Jag tror att vi kommer att få leva med spam och vidta åtgärder på hemmaplan för att få ned spammandet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista