Enighet om tidigare stopp för freoner

Inom 30 år ska resten av de ämnen som förstör ozonlagret fasas ut. Vid ett möte i Montreal med representanter för 190 länder har man nu kommit överens om att de ozonförstörande substanser, som fortfarande används i kylskåp, luftkonditionering och brandsläckning ska vara borta till 2030 i de rika länderna och tio år senare i utvecklingsländerna.

Nu inleds sista fasen i ett miljöprojekt, som har varit ett av de mest lyckade i miljöhistorien. 

Montrealprotokollet skapades 1987 och nu 20 år senare har de mest aggressiva ozonförstörande ämnena, kallade CFC, minskat med 95 procent.

Mildare freon
Istället gick man över till en typ av freon i kylskåp och luftkonditionering, som inte är lika förtärande för ozonskiktet. Det är de ämnena, som nu ska fasas ut inom 30 år. För även om de är mildare spelar de stor roll eftersom de används i stora mängder.

Det var på 70-talet som kemister upptäckte en kraftig uttunning av ozonskiktet över Antarktis. Uttunningen har också märkts över Nordpolen. Ozonskiktet uppe i stratosfären skyddar oss ju mot solens ultravioletta strålning.  Man räknar nu med att utfasningen av ozonförstörande ämnen i framtiden räddar miljoner människor från att dö i hudcancer.

Illegal smuggling
Under åren har det varit problem med illegal smuggling av ozonförstörande ämnen till utvecklingsländer. Att Montrealprotokollet ändå har varit så framgångsrikt beror på att det handlar om ämnen, som är möjliga att byta ut genom teknikutveckling.

Det är inte bara ozonskiktet, som läker när de här ämnena försvinner. Freonerna är också gaser som bidrar till växthuseffekten.

Men förbättringen tar tid, det dröjer till mellan 2050 och 2075 innan ozonskiktet åter är som före 1980.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista