Gordon Brown.

Labourkonferens med Brown i spetsen

Det brittiska regeringspartiet Labour inleder på söndagen sin stora partikonferens i Bournemouth, för första gången med Gordon Brown som partiledare och premiärminister. Brown anses ha fått en ganska bra start men hans kritiker inom det konservativa partiet Tories talar bara om att han har haft en smekmånad.

– Snart är den korta smekmånaden över, säger Caroline Spelman och hon om någon har väl anledning att se det just så. Hon är nämligen ordförande för det konservativa partiet Tories.

Tories med partiledaren David Cameron hade länge ett övertag i opinionsmätningarna, ända till Tony Blair lämnade Labour. När Gordon Brown kom till makten ökade väljarstödet för regeringspartiet och många politiska bedömare anser att Brown har klarat den första tiden nästan bättre än väntat.

Stora förväntningar
Samtidigt finns det nu stora förväntningar på honom i samband med att partiet nu samlas till konferens i Bournemouth. Det är nu han ska försöka fängsla publiken på det sätt som Blair så ofta gjorde och det är nu han ska staka ut den politiska vägen. Även inom Labour finns en osäkerhet om vad han egentligen vill i vissa frågor, det gäller till exempel miljö och sjukvård.

Caroline Spelman tycker inte att Brown har presterat så mycket.

– Om du verkligen vill ha förändringar och förbättringar inom den statliga sektorn, då kan inte Gordon Brown vara en del av det, han är en del av det förflutna, säger Caroline Spelman.

Även Tories har så småningom sin partikonferens, i Blackpool. Temat är ”It’s time for change”, tid för förändring. Kritiken gentemot Tories handlar om att väljarna kanske inte förstår vad som är konservativ politik nu för tiden, eftersom partiet har ändrats en hel del och gått allt mer mot mitten.

Vill minska fackets inflytande
Gordon Browns kritiker, nu närmast på partikonferensen, kommer bland annat att hittas bland dem som kräver en folkomröstning om det nya EU-fördraget. Något som Brown inte vill ha, eftersom en folkomröstning sannolikt skulle resultera i ett nej.

Hans relation med fackföreningarna riskerar också att försämras eftersom han vill minska fackets inflytande över partiets politik.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista