Ban Ki-Moon och Nuri al-Maliki på FN-toppmötet i New York.

Säkerhetshinder för stor FN-insats i Irak

FN är beredd att öka sin närvaro i Irak. Enigheten om detta var stor på FN-toppmötet om Irak natten till söndag. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger dock om det ska kunna ske i stor skala måste säkerheten i landet förbättras.

– Det är sant att säkerheten i Irak har förbättrats på sistone men mycket mer behöver göras, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon på en presskonferens tillsammans med Iraks premiärminister Nuri Al Maliki i FN-högkvarteret i New York.

– Det är säkerheten som avgöra hur stor FN-närvaron kommer bli, fortsatte Ban Ki-Moon.

Stor acceptans
På mötet i FN deltog alla de viktigaste aktörerna i Irakfrågan på åtminstone utrikesministernivå och det finns nu enligt FN-chefen en stor acceptans från alla parter, inklusive USA, att FN ska spela en stor roll i Irak, en önskan som först blev tydlig på det stora Irakmötet i Egypten i maj i år.

Med på mötet fanns också den nye chefen för FN i Irak, den svenske FN-diplomaten Staffan De Mistura, som dock inte vill uttala sig för medier om sitt nya svåra uppdrag ännu. Han ska för FN:s räkning i Irak framförallt arbeta för att påskynda den nationella försoningen mellan de olika befolkningsgrupperna och för att förbättra den mycket svåra flyktingsituationen.

FN-kontor i Basra
Just nu finns 95 FN-medarbetare i Irak, men antalet ska öka inom kort och enligt Ban Ki Moon finns det nu också planer på att öppna ett FN-kontor i hamnstaden Basra, men om det blir av handlar om säkerhet. Dessutom kom han med ett helt nytt initiativ under mötet.

– På det är mötet har jag föreslagit att FN ska öppna ett kontor i Baghdad som ska samordna kontakterna mellan Irak och dess grannländer, förslaget ska nu diskuteras av de inblandade parterna, sa Ban Ki-Moon.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista