Socialstyrelsen tvekar om HPV-vaccin

Varje månad väljer nu drygt tusen flickor och yngre kvinnor i Sverige att vaccinera sig mot livmoderhalscancer, trots att myndigheterna ännu inte bestämt sig för om man bör rekommendera det nya vaccinet eller inte. Och i väntan på Socialstyrelsens vaccinationsprogram har landstingen valt mycket olika förhållningssätt.

I Västra Götalandsregionen har sjukvårdsutskottet beslutat att säga nej till allmän vaccination av flickor mellan 13 och 17 år i väntan på Socialstyrelsens barnvaccinationsprogram. Sörmlands läns landsting däremot rekommenderar flickorna att vaccinera sig.

Hög kostnad
I Jämtland har flickor fått rådet att gå till en privat vårdgivare för att inte belasta den allmänna sjukvården. Ett skäl till att Socialstyrelsen tvekar inför att införa det nya cancervaccinet kan vara kostnaden. Och det gäller för flera av de nyare vaccinerna, säger Anders Lindberg, vaccinationsexpert.

– Där är det så att med de nya vacciner som kommer, det som är lite smolk i bägaren, är i regel att de är så väldigt mycket dyrare än de tidigare vaccinerna, säger han.

Men trots det är det många som väljer att vaccinera sig. Hittills är det drygt 6 200 som tagit en eller flera doser av vaccinet, som subventionerats till högkostnadsskyddet och alltså kostar 1800 kr. Det behövs tre doser som helst ska ges innan flickorna debuterar sexuellt, för att undvika risken att de redan smittats.

Tar saken i egna händer
Arbetet med Socialstyrelsens revidering av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn har dragit ut rejält på tiden. Och det gör att vaccintillverkarna i flera fall tagit saken i egna händer och inlett reklamkampanjer för sina vacciner, till exempel HPV-vaccin, som skyddar mot humant papillomvirus som kan ge livmoderhalscancer.

Under de närmaste dagarna väntas också ytterligare ett HPV-vaccin godkännas av den europeiska läkemedels-myndigheten. Och sannolikt ökar då antalet vaccinerade ytterligare. Men än så länge dröjer den allmänna rekommendationen.

Många aspekter
Och Anders Lindberg, tidigare smittskyddsläkare och vaccinationsexpert säger att det finns många aspekter att ta hänsyn till innan man inför en ny vaccination i programmet.

– Det måste vara förankrat hos befolkningen, det måste vara förankrat i sjukvården att det tycker det här är vettigt. När då myndigheter tar sådana här beslut så måste man visa ett stort ansvar. Det handlar om hela årskullar, 100 000 friska människor, och man ska ha väldigt bra skäl att utsätta dem för något som kan vara negativt.
– Men hittills menar jag då att det svenska vaccinationsprogrammet står på väldigt stabil grund och att man med god marginal säger att det här gör mycket mer nytta än skada, säger Anders Lindberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Fakta om vaccinen

Det godkända vaccin som finns i Sverige heter Gardacil och ingår i läkemedelsförmånen, dvs patienten får betala priset upp till högkostnadsskyddet 1800:-.
Utan subvention kostar det ca 3 400:-

I nästa vecka väntas ytterligare ett vaccin - Cervarix godkännas av EMEA.

Tre doser krävs. Fram till den 21 september hade det getts 9889 doser i Sverige.

Viruset heter humant papillomvirus, hpv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista