Ökad representation av kurder i Turkiet

Efter sommarens val i Turkiet är landets kurder för första gången ordentligt representerade i regeringen. Regeringspartiet fick mer än hälften av rösterna i de kurddominerade regionerna, dessutom valdes flera kurdiska politiker in som oberoende ledamöter.

Många menar att det här har skapat de bästa förutsättningarna någonsin för att lösa den blodiga och segdragna konflikten i sydöstra Turkiet.

– Det här är ett gyllene tillfälle, säger Dilek Kurban, vid tankesmedjan TESEV i Istanbul, jag hoppas att regeringen nu visar att de förtjänar väljarnas stöd.

AK-partiet vann
I tidigare val har kurderna i sydöstra Turkiet alltid röstat på pro-kurdiska partier, men i juli i år röstade 55 procent i de kurddominerade områdena på det regerande AK-partiet, i landet i stort fick AK-partiet 47 procent av rösterna.

Dilek Kurban säger att det var första gången som kurderna röstade självständigt, inte efter etnicitet utan efter vem de menar tjänar dem bäst.

– De etniskt kurdiska partierna tog kurdernas röster för givna, medan AKP föreslog åtgärder mot fattigdomen som är särskilt utbredd i sydöstra Turkiet, och lättade på en del diskriminerande lagar. Det fick kurderna att ändra röstningsbeteende, säger Dilek Kurban.

Resultatet är en helt ny situation, där den sittande regeringen faktiskt representerar också kurderna i sydöstra Turkiet. Också landets nye president, Abdullah Gul, har tydligt visat att han sätter en lösning av kurdfrågan högt på dagordningen, sin första resa som president gjorde han till just de sydöstra regionerna.

Dagliga strider
Så trots att konflikten mellan den kurdiska separatistgerillan PKK och den turkiska armén nästan dagligen skördar offer så är förutsättningarna för att hitta en lösning på den vidare konflikten ovanligt goda just nu.

Men det krävs att regeringen visar att de menar allvar, till exempel när man just nu arbetar på att ta fram en ny, civil grundlag för landet, säger Dilek Kurban

– Att ge kurderna rätt till undervisning på sitt eget språk i den nya grundlagen skulle inte lösa konflikten men det vore ett stort symboliskt steg, säger Dilek Kurban på tankesmedjan TESEV.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista