Energieffektivisering ger hålögda hus

Energieffektiviseringen kan ge fulare hus. Nu varnar Boverket för att många energibesparande återgärder samtidigt förfular stadsmiljön.

Otto Ryding, antikvarie på Boverket, pratar om hålögda hus.

– Här står vi framför en byggnad som har den klumpiga sorten av tilläggsisolering, de har lagt ett nytt tjockt isoleringsparti och en enkel putsfasad utanpå. Det är som när en människa går upp i vikt, man blir inte bara större utan fönstren blir som ögon som är insjunkna i ansiktet. Allt som har funnits av dekorationer på fasaden har försvunnit.

Skräckexempel
Under en promenad genom Lund pekar Otto Ryding ut en rad hus där 70-talets energieffektiviserande åtgärder gått hårt fram med de arkitektoniska värdena.

– Det här är ett riktigt skräckexempel, när man har slängt på en underhållsfri fasad som börjar bli bucklig och dan. Det ser ut som en plåthangar som har flutit in från ett industriområde.

Gott om bidrag
Inom något år ska alla byggnader energideklareras och utbildningen av energiexperter är på gång. Precis som på 70-talet finns det gott om bidrag att hämta till diverse energieffektiviserande åtgärder.

Men nu varnar Boverket för att också misstagen från 70-talet ska upprepas, då många hus fick tjocka fasader och klumpiga fönster.

– Förmodligen är det åtgärder som vi kommer att få se. Det finns byggnader där det fungerar väl men i många hus är det nog en olämplig åtgärd. Det får stora konsekvenser för byggnadens utseende och kvalitéer.

Fönsterbyten är ju väldigt i ropet?

– Ja, har man kvar äldre fönster från början av 1900-talet eller tidigare, kan man lugnt säga att de behöver inte bytas. Det går att jobba med dem i alla fall, genom tätning, kompletteringsrutor och så vidare.

Planerar kampanj
För att höja medvetenheten planerar Boverket en informationskampanj som ska rikta sig både till energiexperter och till kommunerna. Den handlar om att se husen som en helhet och inte stirra sig blind på energiförbrukningen, menar Otto Ryding.

– Fokuserar man på en enda åtgärd så är det alltid risk att de andra får stryk. Det har vi sett rätt många gånger tidigare. Det finns mängder av olika krav på olika byggnader, vi har inomhusmiljö, att den ska vara hälsosam att leva i. Vi har krav på det estetiska och kulturvärdarna, och krav på att de ska vara energieffektiva. Konststycket är att få alla aspekter att fungera i samma byggnad.

Benedikta Cavallin, Göteborg
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista