Många grönländska barn lever i fattigdom

Nästan vart tionde barn på Grönland lever i fattigdom. Det innebär att fattiga familjer är betydligt vanligare på Grönland än i Danmark eller i övriga delar av Norden. Det visar en ny rapport om barn på Grönland.

Det här handlar om barn i familjer som inte alltid har mat för dagen eller tillräckligt med kläder, säger en av författarna till rapporten Barnfattigdom på Grönland. Barnen är utestängda från fritidsaktiviteter som ofta kostar pengar och därmed missar de också många kontakter med andra barn.

Nio av hundra lever i fattigdom
Medan tre eller fyra barn av hundra kan sägas leva i fattigdom i de nordiska länderna så är alltså bilden en annan på Grönland. Där är det nio barn av hundra som växer upp i fattiga familjer om man väljer ett internationellt erkänt mått på fattigdom: att familjens inkomster är lägre än hälften av vad landets familjer tjänar i genomsnitt.

Om man däremot väljer ett annat mått och ser på vilka familjer som måste ha behovsprövade bidrag för att klara sig så träder en ännu dystrare bild fram. För mer än vart tredje barn på Grönland lever i sådana familjer.

De här barnen har ofta föräldrar som är under 25 år eller så bor de hos ensamstående föräldrar. Men också familjer med många barn hamnar lätt under fattigdomsgränsen.

Föreslår skattelättnader
Det är de grönländska självstyrelsemyndigheterna, hjemmestyret, som ansvarar för de sociala förhållandena och ett av regeringspartierna på Grönland har redan reagerat på de nya uppgifterna om hur barnen har det och föreslår att man så snart det bara går lindrar beskattningen av barnfamiljerna.

Också Danmarks socialminister Karen Jespersen reagerar och säger att rapporten om de grönländska barnen får alarmklockorna att ringa och hon antyder att Danmark är berett att hjälpa till. Om grönlänningarna själva vill det.

Christer Fridén, Ekots Nordenkorrespondent
christer.fridén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista