Nytt parti för abortmotståndare dröjer

Det går trögt med att bilda ett nytt kristet parti som vill förbjuda aborter. I somras fanns det stora förhoppningar om att locka över kända kristdemokrater till det nya partiet. Men risken för att mista politiska uppdrag gör att många tvekar.

– Ja, det kan ju vara känsligt. Man sitter på ett mandat och man vill vara trogen sina väljare för det parti som man ställde upp för. Och det har jag full respekt för. Sedan kan det ju handla om brödfödan, helt enkelt. Jag sitter på en post för ett annat parti och att bara lämna det kan skapa både ekonomiska och personliga problem, säger Per Kronlid, talesperson för dem som vill bilda ett nytt kristet parti.

Missnöjet bland kristdemokrater som är motståndare till fri abort har varit stort ända sedan partiledaren Göran Hägglund i sin egenskap av socialminister drev igenom att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige.

Förlorade striden
Planerna på ett nytt parti tog fart efter det att abortmotståndarna i partiet förlorade striden om att sänka abortgränsen på kristdemokraternas riksting i somras.

Då trodde Per Kronlid och att en konstituerande kongress skulle kunna hållas redan under hösten. Men så har det alltså inte blivit.

De kristdemokratiska politiker som enligt Per Kronlid fortfarande sympatiserar med planerna på ett nytt parti, har lovats anonymitet.

Lösare nätverk
Och utan kända namn fortsätter tillskyndarna av ett nytt kristet parti tills vidare som ett lösare nätverk.

– Jag trodde att vi redan skulle ha varit ett etablerat parti, men sedan har vi samtalat vidare kring det och det landade också i att än så länge är vi bara ett närverk just för de mjuka konturernas skull, säger Per Kronlid.

Vad heter nätverket?

– Det är också en sak som vi diskuterar och funderar över. Där har vi olika åsikter och vi väger hit och dit. Så vi är mer i en ”brainstorming-fas” än så länge.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista