Fler flyktingbarn placeras i familjehem

Allt fler ensamkommande flyktingbarn placeras i familjehem istället för på institution. Sedan kommunerna tog över ansvaret för barnen från Migrationsverket har mångfalden ökat.

27 kommuner erbjuder familjehem, en av dem är Danderyd.

Marie-Louise Björkman är moderat ordförande i socialnämnden i Danderyd.

– Jag tror att det är lättare att bli integrerad i det svenska samhället om du bor i en vanlig svensk familj och delar deras vardagsliv, än att man bor med personer som har samma traumatiska upplevelser som man själv har, säger hon.

Erbjuder fem platser
Danderyds kommun har lovat Migrationsverket att ordna plats åt fem asylsökande barn under hösten.

Sammanlagt hoppas Migrationsverket kunna erbjuda cirka hundra barn plats i familjehem istället för på institution i höst.

Monica Brendler-Lindqvist arbetar som psykoterapeut på Rädda Barnen och hon är glad att mångfalden ökar för barnen.

– Det tycker jag är alldeles utmärkt. Det är precis det som vi behöver, olika alternativ för olika ungdomar och barn.

Familjehem är framförallt bra för de mindre barnen menar Monica Brendler Lindqvist, som tycker att det är viktigt att påpeka att det inte alltid är den bästa lösningen.

– De flesta är i övre tonåren, 16, 17 år och många av dem har fått klara sig själva under många år och vi har erfarenhet av att det finns väldigt bra gruppboende för de här ungdomarna och att det kan vara viktigt att de får bo tillsammans. Det kan vara svårt för dem att bo i familjehem.

Svårt hitta villiga
Även om kommunerna nu lovar familjehemsplatser har många kommuner svårt att få familjer att ställa upp.

I Danderyd som lovat fem barn plats har man än så länge bara lyckats hitta två familjer och exakt hur man ska lösa det vet man inte idag säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Björkman.

– Vi får vänta och se och det beror på vad det är för ensamkommande barn som kommer till oss.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista