Miljötillsyn krockar med gynnande av företagsamhet

Kommunernas ansvar att bedriva kontroll och tillsyn av restauranger, bensinmackar och miljöfarlig verksamhet krockar ofta med kommunens önskan att gynna det lokala näringslivet. Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna ska se till att lagarna följs, men hamnar ibland i konflikt med kommunledningen.

Lena Jonsson har femtons års erfarenhet som miljöinspektör i flera kommuner. I höstas fick hon en ettårig projektanställning i en västsvensk kommun för att se till att näringsidkare följer den nya livsmedelslagen. Hon hade möjlighet till fortsatt anställning.

– Jag körde igång väldigt ambitiöst. Jag skrev och skickade ut informationsmaterial.

Företagare krävde uppgifter
Informationen gick ut till restauranger, skolkök och butiker som hanterar livsmedel. Den som arbetar med livsmedel måste ha utbildning enligt den nya livsmedelslagen. Men många näringsidkare krävde att Lena Jonsson också skulle ge detaljerade uppgifter om hur de skulle klara kraven.

– Jag försökte förklara att kommunen i den här rollen är en myndighet och jobbar med kontroll av deras verksamhet. Det var ju upp till dem att läsa och ta till sig det här. Jag kan inte ge dem kunskapen, jag kan ge dem verktyget, säger hon.

När projektåret närmade sig slutet sa Lena Jonssons chef att det bara var en formalitet att ge henne tillsvidareanställning. Men så blev det inte.

– Kommunledningen gav synpunkter på att jag inte var tillräckligt serviceinriktad och inte haft ett tillräckligt bra bemötande av företagen.

Näringslivschefen i Ulricehamn, Bengt-Olof Voss säger så här om kommunledningens inställning.

”Svårt med dialog”
– Det var svårt att få till stånd en dialog och en diskussion om hur man skulle kunna och vilka förändringar man skulle kunna vidta. Det var hela tiden hot om böter. Myndighetens sätt att tolka den här lagstiftningen ansåg inte företagarna, och inte jag heller, vara korrekt, säger Bengt-Olof Voss.

– Jag har inte haft något dåligt bemötande, däremot har jag satt gränser för vad jag tycker är en myndighets uppgift och vad som är en konsults uppgift, säger Lena Jonsson.

Det finns också exempel på att kommunledningen direkt ingriper i myndighetsutövningen. I en annan kommun agerade kommunchefen nyligen och hindrade stängning av en restaurang som hade beslutats av miljökontoret. Restaurangen saknade tillstånd och var mycket smutsig. Det ärendet är nu JO-anmält.

Jonny Andersson är ombudsman i Naturvetareförbundet och kommer i kontakt med många liknande fall, där många olika intressen kolliderar.

”Blir ju intressekonflikter”
– Organisationen är väldigt diffus, det är mångsyssleri under ett och samma chefskap. Det är planfrågor, byggnadsfrågor och näringslivsfrågor. Det blir ju intressekonflikter i de här organisationerna. De som företräder miljö- och hälsoskyddsintressen går inte alltid segrande ur den konflikten, snarare tvärtom, säger han.

Lena Jonsson fick inte det utlovade jobbet i kommunen. Hon har också sökt flera andra jobb, men hittills utan resultat.

– Jag tror att man pratar om mig, jag kanske upplevs som besvärlig, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista