Akademikerna satsar på egen arbetsförmedling

Inom Akademikerförbunden är missnöjet med den statliga arbetsförmedlingen mycket starkt. Nu satsar akademikerna istället på egna arbetsförmedlingar, sammanlagt fem förmedlingar runt om i landet ska öppnas före årsskiftet.

Det är fyra akademikerförbund: jurister, civilingenjörer, ekonomer och ingenjörer som nu startar egna arbetsförmedlingar för akademiker, först i Göteborg och Malmö och under hösten i Stockholm, Umeå och Luleå.

Majoriteten har redan jobb
Intresset är stort, drygt 1 400 personer har redan anmält sig. Men en stor majoritet av dem har redan jobb. Hanna Berheim är projektledare vid juristförbundet Jusek.

– Det är 80 procent av de som deltar i Göteborg som har jobb men vill ha stöd och hjälp att byta, så vi ser det som en fråga om rörlighet också och inte bara arbetslöshet. Den sortens stöd har ju ingen tidigare tillhandahållit, så där har vi hittat en ny nisch.

Allt fler anser att det behövs privata branschförmedlingar som komplement till den offentliga arbetsförmedlingen. Dit hör LO som godkänner att de självständiga arbetslöshetskassorna fungerar som arbetsförmedlare men som inte vill låta fackförbunden förmedla jobb.

Dubbla stolar
Det vore att sitta på dubbla stolar, anser LO. Akademikerförbunden tycker inte att det är ett problem.

– Vi har inte riktigt den konfliktbaserade synen på relationen med arbetsgivaren och i det här fallet handlar det om en verksamhet som bedrivs i ett separat bolag som vi har avtal med och det helt enkelt en medlemservice vi har. Så det är inte samma personer som sitter och förhandlar som förmedlar jobb till våra medlemmar, säger Hanna Bernheim.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista