Övningskörning pågår.

Regeringen föreslår privat uppkörning

I framtiden kan det bli så att privata bilskolor även får ansvara för uppkörning och teoriprov, föreslår nu regeringen. Infrastrukturminister Åsa Torstensson säger att det kan lösa flera av dagens problem med att ta körkort.

– Därför vill jag se över möjligheterna att komplettera eller certifiera ett antal körskolor för att hitta ett mer flexibelt system och sprida över landet.

I dag finns två problem för alla som börjar ta körkort. Dels är det på många håll långa köer med väntetider på en eller flera månader på att få köra upp. Dels är det olika lätt eller svårt att klara körkortet beroende på var i Sverige man bor.

Vägverkets kontrollanter behandlar eleverna olika, enligt en kritisk rapport från Riksrevisionen i våras.

Regeringen ska nu utreda hur problemen ska lösas. Åsa Torstensson ser gärna att privata bilskolor kan certifieras och få tillstånd att sköta teoriprov och uppkörning. Hon tror inte att det blir ett problem med att bilskolorna blir extra snälla mot just sina elever för att bli populära hos kunderna.

– Vikten är att skapa enhetliga bedömningar som också är reviderbara och utvärderingsbara och det är naturligtvis en del av åtgärderna, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista