1 av 2
Boris Berezovskij. Foto: Maria Persson Löfgren/SR
2 av 2
Foto: Maria Persson Löfgren/SR

Kremls största fiende planerar revolution

Rysslands mest efterlyste man, Boris Abramovitsj Berezovskij. har politisk asyl i Storbritannien. Den före detta oligarken och presidentmakaren har i Ryssland givits skulden för allt från mord på sina vänner till att ha stulit större delen av sina rikedomar.

Ekots korrespondent fick en exklusiv intervju med mannen som satsar sina rikedomar på att störta makten i Kreml.

– Vi pratar, ok, Mil, instruerar Boris Berezovskij sin sekreterare när hon ska ta ett foto som minne.

I exil i London
Jag träffar Boris Berezovskij på hans kontor i centrala London. Utanför syns var han huserar, på gatan står svarta BMW och Mercedes med pansarglas och säkerhetsvakt parkerade. Kontoret är påkostat i minimalistisk brunbeige stil.

Mr Boris själv sitter bak kodad dörr och ryter order till sina assistenter. De ber hela tiden om ursäkt för att Mr Boris inte har tid än, men om fem minuter så.

Två timmar senare öppnar den före detta matematikprofessorn själv sin dörr och vinkar åt mig att komma in i det som känns som en bunker med fördragna tunga gardiner för fönstren, låga möbler och dold apparatur som märkligt stör inspelningen under den nära en timme långa intervjun.

Här sitter Kremls fiende nummer ett och planerar revolution.

– Min prognos är att om maximalt ett år har regimen fallit, säger Boris Berezovskij. Ingen trodde att Sovjet skulle falla heller 1989.

Finansierar oppositionen
– Jag finansierar oppositionen i Ryssland, men några val kan inte ändra något, säger han.

Schackvärldsmästaren och oppositionsledaren Garry Kasparov fick dock nej till stöd, påstår Berezovskij. Enligt hans uppfattning är president Putin en fara för hela världen.

– Faran som Putins regim utgör för hela civilisationen handlar om Iran och kärnvapen, Rysslands samarbete med länder som Syrien och Saudiarabien, Rysslands hot mot grannländer som Ukraina och Georgien och energivapnet som används mot väst, säger han.

Påstås ha mördat Politkovskaja
Samma fara anser Ryssland att Berezovskij utgör. Som svartmålare påstås han ha mördat sina egna vänner Anna Politkovskaja och Alexander Litvinenko.

Från sin centrala maktposition under Jeltsin var Berezovskij med om att lansera president Putin. Men han petades av Putin och har levt i London sedan 2000, efterlyst för svindleri i Ryssland.

Maria Persson Löfgren, London
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista