Köpenhamns bostäder blir billigare

I Köpenhamn sjunker priserna på bostadsmarknaden. Höga räntor och ivrigt byggande av nya bostäder är två faktorer som gör att priserna går neråt.

Redan för ungefär ett år sedan började priserna sjunka och det visar sig nu att det inte bara var frågan om ett hack i kurvan som dittills pekat uppåt. Priserna i Köpenhamn har gått ner med åtta procent sedan förra hösten enligt den danska mäklarfirman Homes husprisindex.

Nörrebro tappar i populäritet
I attraktiva områden är prisfallet ännu större. Det gäller till exempel den hittills populära stadsdelen Nörrebro där de återkommande gatubråken mellan ungdomar och polis gör att folk vill flytta.

Utbudet av bostäder har aldrig varit så stort som i dag och flera danska byggföretag har reviderat sina bostadsbyggnadsprogram. Marknaden är helt enkelt mättad.

Höga räntor är sannolikt också en av orsakerna till att det har vänt neråt. På omkring fyra år har räntorna fördubblats. Kreditvärderingsföretaget Fitch Rating anser att den danska bostadsmarknaden är den mest sårbara i Norden, ja, den är den näst mest utsatta av alla undersökta länder i hela västvärlden.

Högkonjunkturen håller undan
Men så länge arbetslösheten är så låg som den är i Danmark och nästan alla har ett jobb och kan betala hyror och lån så är det ingen större fara för en krasch på bostadsmarknaden.

Ändå, den danska ekonomin visar tecken på avmattning och om det leder till att människor mister sina jobb så blir bilden mörkare. Nu skall det också sägas att prisraset är koncentrerat till Köpenhamn och Själland. Medan bostadspriserna på Jylland är mer stabila.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista