Vaclav Klaus.

Tjeckiens president tonar ner klimathotet

Vid måndagens klimattoppmöte inför FN:s generalförsamling i New York finns ett tal som väckte stor uppmärksamhet redan innan det hölls. Den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus gick nämligen emot alla de andra regerings- och statscheferna när han hävdade att det inte är klimatet utan friheten som är det största hotet i dag.

– Det är fanatiska ekologer och miljövänner som försöker styra världen och påverka våra liv på ett sätt som är helt oacceptabelt för fria människor. Det är hög tid att säga sanningen om den hysteriska klimatideologin, ekonomisk tillväxt är inte orsaken till miljöproblemen utan lösningen på miljöproblemen.

Så säger Tjeckiens president Vaclav Klaus som utvecklat sina tankar i den lilla boken ”En blå, ingen grön planet” som kommit ut lagom till FN:s klimattoppmöte i New York.

Rasar mot presidenten
En av de många tjecker som är rasande över statschefens udda hållning är Martin Bursik, miljöminister och partiordförande för De gröna, som är Tjeckiens tredje största parti.

– Ni har inget mandat att under klimatdebatten framföra era privata uppfattningar, sa miljöministern Bursik inför Klaus resa till FN-högkvarteret.

Flera tjeckiska politiker anser att presidentens miljötal till och med kan äventyra den åtråvärda platsen i FN:s säkerhetsråd som Tjeckien kämpar om tillsammans med Kroatien.

Omval står på spel
Även Vaclavs Klaus möjligheter att bli omvald som president står på spel.

Enligt en undersökning som publiceras i dagstidningen Mlada Fronta Dnes på måndagen är det bara hälften av tjeckerna som stödjer ett omval av presidenten.

Men Vaclav Klaus står på sig och säger att människans påverkan på naturen är mycket liten jämfört med klimatförändringarnas naturliga process.

Matematisk statistik
Det har ekonomen Klaus räknat ut med hjälp av matematisk statistik och prognoslära i komplexa system. De miljömål som västvärlden satt upp kommer bara att hämma utvecklingen, enligt Klaus.

Kan man som privatperson påverka klimatförändringen och den globala uppvärmningen? Ja visst, säger Klaus, jag är väl den ende i hela presidentborgen som tjugo gånger om dagen släcker ljuset, och alla undrar varför.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista