Ingen gräns för ledamöters taxiresor

Riksdagsledamöterna kan åka hur mycket taxi de vill på skattebetalarnas bekostnad. Förvaltningen som ska kontrollera resorna låter nämligen ledamöterna själva avgöra vad som är moraliskt försvarbart och inte.

Som Ekot berättat tidigare, har socialdemokraten och tidigare ministern Sven Erik Österberg, åkt taxi för 77 000 kronor på knappt nio månader. Marianne Bjernbäck som är chef för den enhet inom riksdagen som betalar ut resorna.

– Ledamoten bedömer själv vad han behöver göra i sitt uppdrag som riksdagsledamot. Vi här på riksdagsförvaltningen har ju ingen möjlighet att bedöma om det är en relevant resa i riksdagsuppdraget eller inte. Det är ju bara riksdagsledamoten själv som kan göra den bedömningen, säger Marianne Bjernbäck.

Tydliga regler
Riksdagen har tydliga regler för resor. Bland annat står det:

”Resor i tjänsten bör planeras så att största möjliga hänsyn tas till miljön. ”

”Val av annat färdmedel än det billigaste ska kunna motiveras”

”Resa med Taxi får äga rum när lämpliga allmänna kommunikationer saknas”

Åkte för 77 000 kronor
Men som Ekot rapporterat i dag har tidigare finansmarknadsministern, Sven Erik Österberg, åkt taxi för 77 000 kronor under knappt nio månader. Det gör honom till den som åkt mest taxi på riksdagens bekostnad under förra riksdagsperioden.

Flera gånger har han rest 16 mil med taxi, mellan bostaden i Färna i Västmanland och Arlanda.

Han har också åkt 60 gånger mellan Färna och Västerås för att därifrån åka vidare med tåg till Stockholm.

Resan har då tagit ungefär två timmar till Stockholm, bara 20 minuter mindre än vad det hade tagit att åka kollektivt hela vägen, enligt SJ. Priset däremot har blivit mer än tio gånger dyrare.

Kollektivtrafik inget alternativ
Men att åka kollektivt hela vägen till Stockholm är inget alternativ, tycker Sven Erik Österberg.

– Det går att göra en gång, en sådan resa, jag har fått en resplan av någon pensionär någon gång, som skickade hur man kunde resa. Det skulle jag också kunna göra om jag åkte en gång i månaden. Men om man ska gör det en eller två gånger i veckan så fungerar det inte ihop med andra åtaganden, säger Sven Erik Österberg.

Trots att riksdagens regler säger att största möjliga hänsyn ska tas till miljön och kostnaden, granskar inte riksdagsförvaltningen Sven Erik Österbergs och de andra riksdagsledamöternas resor. Hur mycket de än kostar, säger Marianne Bjärnbeck.

– Det är fortfarande hans bedömning som gäller. Vi kan inte säga att det inte är lämpligt, säger Marianne Bjärnbeck.

Finns det någon maxgräns på resorna, när förvaltningen börjar säga ifrån?

– Beloppsmässigt, menar du? Nej, det gör det inte.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista