Telia Sonera bildar dotterbolag för nätet

Telia Sonera ska avskilja sitt koppar- och fibernät till ett helägt dotterbolag. Bolaget ska sedan sälja utrymme i näten på samma villkor också till andra teleoperatörer.

Men Thomas Ekman, försäljnings- och marknadschef hos konkurrenten Tele2 är rädd för att det nya nätbolaget i första hand kommer att tillvarata Telias Soneras intressen.

– Jag tror att det som Telia Sonera måste visa för omvärlden, Post- och Telestyrelsen och oss andra operatörer är att det verkligen blir oberoende. Det som är viktigt är att det inte sitter en styrelse som har Telia Soneras agenda och driver den frågan. Det är ett problem att det fortfarande blir helägt av Telia Sonera, säger han.

Vad är det egentligen som är det stora problemet när det gäller om det är ett bolag som skulle vara beroende?

– Det skulle kunna innebära att det här bolaget i första hand hjälper Teliakunder och i andra hand andra operatörers kunder. Om det skulle bli ett fel till exempel så kanske Telia hjälper sin kunde på tre dagar och vi andra får hjälp på fem eller sex dagar.

Bråk i flera år
Bråket om de fasta ledningarna har pågått i flera år. Det handlar om den omfattande infrastruktur av koppar- och fibernät som finns nedgrävda runtom i landet. Accessnätet, som det heter, ägs av Telia Sonera, men konkurrenterna får hyra in sig här.

Post- och Telestyrelsen arbetar nu med ett lagförslag som skulle tvinga Telia Sonera att separera nätet från det övriga Telia Sonera.

Nu förekommer Telia Sonera det här lagförslaget genom att frivilligt bryta accessnätet och lägga det i ett dotterbolag.

”Bra med separat bolag”
Anders Bruse, som är chef för Telia Soneras affärsområde Bredbandstjänster, menar att den konstruktionen tillmötesgår kritikerna.

– Ju mer synligt och transparent det är desto bättre. Genom att ha det i ett separat bolag blir det trovärdigare att det agerar neutralt om man jämför konkurrenternas och våra egna verksamheter.

Thomas Ekman på Tele 2 anser att det är ett steg i rätt riktning att de fasta näten hamnar i ett separat bolag.

Planerad utförsäljning
Samtidigt hoppas han att regeringens planerade utförsäljning av Telia Sonera ska leda till att det fasta telenätet till slut hamnar helt utanför Telia Soneras kontroll.

– Det vore bäst att det sätts i ett helt oberoende bolag som styr accessnätet liknande Banverket, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista