Gunilla Carlsson.

Sverige föreslår klimatsäkrat bistånd

Regeringen vill att biståndet till de fattiga länderna i världen ska anpassas bättre till klimathotet. Därför inrättar nu regeringen en internationell kommission som ska klimatsäkra biståndsinsatserna i världen. Biståndsminister blir Gunilla Carlsson blir kommissionens ordförande.

– Biståndet är en viktig del i vår relation med utvecklingsländerna. Där vill jag att Sverige nu ska ta en ledande roll för att på bästa sätt påverka inom Världsbanken, inom EU, och på många sätt se till att fler givare gör på samma sätt, säger Gunilla Carlsson.

– Det är därför det är en internationell kommission. Vi klimatsäkrar det svenska biståndet, men vi tar också ledarskapet och jobbar konkret under en rätt begränsad tidsperiod fram till det svenska ordförandeskapet 2009.

Miljöforskare
Arbetet ska börja nu under hösten. Gunilla Carlsson är ännu inte klar över vilka som kommer att ingå i den, men hon tänker sig att svenska miljöforskare tillsammans med representanter från biståndsländerna ska vara med i kommissionen.

Senare på måndagseftermiddagen kommer statsminister Fredrik Reinfeldt presentera idén för FN-chefen Ban Ki-Moon på det möte som ska förbereda FN:s klimatkonferens i Bali i december.

Kommissionens arbete ska alltså vara avslutat lagom till det svenska ordförandeskapet i EU under andra halvåret 2009.

Strategier
Då hoppas Gunilla Carlsson att kommissionen ska kunna presentera som hon säger strategier och riktlinjer för hur biståndet i världen ska bli mer klimatsäkert.

Hon tror också att de svenska företag som arbetar inom miljösektorn kan dra nytta av kommissionens arbete.

– Vi har god egen klimatpolitik som statsministern nu utvecklar. Vi kan vara ett föregångsland, det finns förväntningar på oss. Men det finns också mycket kunnande; duktiga forskare och en hel del entreprenörer som kan komma med de smarta tekniklösningarna. Så mitt i all oro för klimatförändringarna, så är det också en möjlighet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista