Norge tvivlar på hjälp från Nato

Det norska försvaret tvivlar på att landet i alla lägen kan räkna med att få hjälp av försvarsalliansen Nato. I en hemlig rapport befarar Nato-landet Norge att bli lämnat ensamt i en eventuell konflikt med grannlandet Ryssland.

Risken för en konflikt mellan Norge och Ryssland har ökat i takt med de båda ländernas allt större intresse för de naturresurser som finns i Norra Ishavet och Arktis. Det handlar inte minst om olja och gas, men också om till exempel fisket i området.

I en hemlig rapport kallad Försvarsstudie 07 som den norska radion NRK har fått tag på skriver den norske överbefälhavaren försvarschef Sverre Diesen att Norge har utmaningar som landet förutsätts hantera på egen hand utan hjälp av sina allierade i Nato.

Ökad rysk närvaro
Den ryska militären har ökat sin närvaro i Norges grannskap och landets försvarskommando skall flyttas längre norrut till Bodö.

Även om risken för ett ryskt angrepp på Norge inte alls är särskilt stor i dag så har ändå Ryssland en militär potential som gör att Norge kan få svårt att på egen hand hävda sina intressen.

Norge söker också intimare försvarssamarbete med Sverige, främst när det gäller materielanskaffning och utbildning, men det kommer naturligtvis också att påverka säkerhetspolitiken.

Natos roll förändrad
Det Nato som en gång i tiden bildades som en västlig militärallians riktad mot det kommunistiska Östeuropa har en helt annan roll i dag.

Förr handlade det egentligen bara om militärt försvar av de enskilda länderna. I dag ägnar sig Nato mer åt operationer på andra håll, med terroristbekämpning och fredsbevarande insatser.

Det gör att Norge inte räknar med att i alla lägen längre tryggt kunna luta sig mot sitt Natomedlemskap.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista